Volop genieten Loenense dialectavond

LOENEN – “We komen vanaf de eerste avond van de dialectclub, toen in het Jeugdhuis, al naar deze uitvoeringen. Altijd erg gezellig. In de streektaal wordt het zo smeuïg gebracht. Meestal met veel humor er in. We blijven komen, want we willen dit beslist niet missen”. Dit vertellen twee Loenense zussen Gradje en Janny, die ieder jaar trouw van de partij zijn op de jaarlijkse uitvoering. Na afloop genieten ze steevast van het balletje gehakt dat volgens de dames in De Brink prima smaakt.

De zussen behoren tot de honderden bezoekers uit Loenen en wijde omgeving die tijdens de drie uitvoeringen in De Brink genoten hetgeen de leden van de dialectclub Vrienden van de streektaal Loenen en Umstreken brachten. Zondagmiddag waren er ook een aantal gasten van De Zonnebloem afdeling Loenen aanwezig.

Marietje Blom en Jenny Verweij beten het spits af. Zij gingen als Garrie en Dine op vakantie naar Bedinorm. In een spetterende outfit vertelden zij wat hun onderweg al liftend was overkomen met de Hells Angels en nog veel meer. Joke Sanders vertelde spreuken die wat anders zijn, maar wel veel humor bevatten. Annie Wonnink, die vaardig is met de pen, schreef een terugblik op 2011 en de eerste maanden van 2012.
Onder regie van Bertha Muller en Leida Berends waren er weer een viertal sketches ingestudeerd. In de sketch ‘De Papiertjesmaniak’ kreeg de keuringarts (Janny Jurriëns) te maken met een wat gestoord figuur (Henk Slief). Betsie Tabor was de zuster. Berend Reuvekamp deed een duik in het verteden en vertelde wat hem vroeger was overkomen met het kamperen bij de boer. De problemen die zich kunnen voordoen als je verandert van leverancier werd door schrijver Peter Muller belicht in ‘TV, internet en bellen’. Jeanette Serris, Peter Muller, Dick Serris en Betsie Tabor speelden de rollen in deze actuele sketch.
Willem van Ark schreef in zijn leven diverse sketchen. Een van de meest geslaagde is Graasman. Dit keer gespeeld door Jenny Verweij en Louis Kruk. Voor de komende gezinsuitbreiding doet Gradus allerlei bestellingen. Cornelis Reuvekamp, kwam binnen als Hendrik uut de Struuken en vertelde de oude voordracht van “Vanmargen bin ik gewoon op estoan…..” Hierin betrok hij ook diverse personen uit de zaal. De vierde (geslaagde)
sketch was ‘Oost, west, thuus…” ook van Peter Muller. Een echtpaar gaat verhuizen naar een ouderenwoningen maar dat blijkt geen goede stap te zijn, omdat er teveel ‘oude scharrels’ van de man wonen. De rollen waren van Leida Berends, Louis Kruk, Jan de Boer, Bertha Muller, Willem Klomp en Janny Jurriëns.

Het duo Klaas en Jaantje zong met begeleiding van Marie Bello een aantal leuke liedjes over Opnieuw beginnen, Breng mien nog een keer de olde tied, An mien waterval, Zuunige Hendrik en Twee reebruine ogen. Bij het laatste nummer had Marie Bello voor de bezoekers een verrassing in petto. Zij had kort geleden het felle gevecht van hertebokken kunnen filmen. Tijdens het zingen van het liedje werd dit vertoond. Het publiek vond het prachtig.
Als afsluiting van de uitvoering was (volgens traditie) weer vrolijke harmonicamuziek van het duo Annie en Marie. Het duo heeft kort geleden een CD uitgebracht ter gelegenheid van hun 15-jarig bestaan. Met het publiek werd samen nog weer het Loenens Dialectlied gezongen – foto: Han Uenk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.