Gemeentelijke monumentenlijst Doesburg wordt geactualiseerd

DOESBURG – De gemeenten Doesburg en Zutphen werken goed samen op het gebied van archeologische monumentenzorg. Die samenwerking wordt nu uitgebreid. Doesburg wil het monumentenbeleid intensiveren en de lijst met gemeentelijke monumenten actualiseren.

Zutphen heeft de vereiste kennis en ervaring voor deze taken. Een intensere samenwerking met Doesburg past voor Zutphen perfect binnen de regionaliseringgedachte. Mede hierdoor is tot een verdere samenwerking besloten. Drie jaar lang zal de bouwhistoricus van Zutphen een dag in de week werken voor Doesburg. Deze bijzondere vorm van samenwerking is maandag bezegeld door de beide burgemeester, die op het stadhuis in Doesburg de overkomsten tekenden. Stadsarcheoloog Michel Groothedde hield bij die gelegenheid een presentatie over de samenwerking en de vondsten in de afgelopen jaren in Doesburg.

Doesburg werkt al sinds 2007 samen met Zutphen op het gebied van de archeologische monumentenzorg. Deze samenwerking heeft voor beide gemeenten voordelen. Doesburg kan binnen haar grondgebied rekenen op deskundige ondersteuning bij archeologische vraagstukken. Zo ontstaat meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van Doesburg en de gemeente. Vondsten kunnen in het door de provincie erkende depot van de gemeente Zutphen worden opgeslagen. De vondsten blijven eigendom van de gemeente en blijven eenvoudig beschikbaar voor bijvoorbeeld exposities of onderzoek. De samenwerking is er één van de vele die Doesburg kent en waarvoor de Commissaris der Koningin onlangs tijdens een werkbezoek waarschuwde, omdat de gemeente daarin geen duidelijke keuze voor één partner maakt.

De archeologische dienst van Zutphen heeft in de afgelopen vijf jaar zes archeologische publicaties uitgegeven over Doeburg. De laatste publicatie is in boekvorm verschenen. Deze Doesburgse Archeologische Publicaties (DAP’s) zijn te verkrijgen in het museum de Roode Tooren aan de Roggestraat te Doesburg en bij de plaatselijke boekhandel is ook de laatste publicatie in boekvorm verkrijgbaar: De Agrarii Milites van Beinum.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.