Home / Hall / Hallse tweeling Jo en Riek deelt 180 jaar lief en leed

Hallse tweeling Jo en Riek deelt 180 jaar lief en leed

LOENEN / APELDOORN – Moeder Martha heeft het vaak aan de tweeling vertelt: zij had er totaal geen idee van dat zij, nu negentig jaar geleden, op 28 februari een tweeling kreeg. Zij merkte wel nadat de eerste baby was geboren dat de ‘vroedjuffer’ een beetje met de buurvrouw stond te smoezen. Zij schrok, want zij meende dat er wat aan de hand was met de kleine.

Toen kreeg zij echter te horen dat er nog één volgde. Een complete verrassing. Een half uur later kwam de kleine Jo ter wereld. Beiden 4,5 pond. Niet groot, maar dat had wel een voordeel dat ze samen prima in het wiegje pasten.

Jo en Riek Wilbrink hebben altijd een fijne, hechte band gehad. Bij elkaar op bezoek gaan wordt minder, maar bellen doen ze wel regelmatig. Negentig jaar (samen dus 180 jaar) vonden beiden een goede reden om samen een leuk feestje te geven. Dat moest wel een paar dagen eerder, omdat door de week het nageslacht moeilijk kan komen. Het feestje werd daarom op zondag gezellig gevierd in café De Korenmolen in Eerbeek.

Jo Bello-Wilbrink woont in Apeldoorn in het seniorencomplex De Parel, in de wijk Zevenhuizen en heeft het prima naar de zin. Zij woont daar 20 jaar. Toevallig (en dat komt heel veel voor in hun leven) ging zus Riek van Zeumeren-Wilbrink ook verhuizen van de Hoofdweg in Loenen naar de wijk Loenerdrift. Beiden wonen op hun plekje, ondanks hun hoge leeftijd, nog zelfstandig en willen dit nog erg graag zo houden. Met de hulp van de Thuiszorg lukt het prima, hoewel Jo het al een paar weekjes alleen moet doen.
De tweeling (één ei-ig) werd niet in Loenen geboren, maar aan de Zwarteweg in Hall. Toen ze drie jaar oud waren verhuisden hun ouders, Gerrit Jan en Martha Wilbrink, met gezin naar boerderij De Oldenhof in Loenen. Daar hebben beiden gewoond tot hun huwelijk. Op de Dorpsschool in Loenen had de meester en juf veel moeite om Jo en Riek uit elkaar te houden. Soms konden ze daar wel hun voordeel mee doen. Later, met de verkeringen probeerden de meisjes dit ook nog wel is uit, maar de jongens had dit snel door. Vaak kwam het voor dat beiden los van elkaar kleding gingen kopen en met hetzelfde thuis kwamen. Toch verschillen beiden wel wat van karakter.

De tweeling moest als oudsten van het gezin thuis helpen op de boerderij en ging al jong in betrekking. Jo kreeg het eerste verkering. Dat Riek haar zus nu met een ander moest delen vond ze geen bezwaar. “Dat was wel even vreemd, maar dat went snel. We hebben altijd wel nauw contact gehouden. Toen de kinderen de deur uit waren, werd dat nog weer hechter en zeker ook toen onze mannen overleden”, vertelt Riek. Zij huwde met Jan van Zeumeren en kreeg een zoon en een dochter (zoals haar zuster) maar in de andere volgorde. Riek heeft drie kleinkinderen waar ze met trots over kan vertellen.
Jo trouwde met Teunis Bello en ging wonen bij de Brummensebrug in Hall maar verhuisde later naar Apeldoorn. Zij kreeg een dochter en zoon en heeft twee kleinkinderen. Met plezier kijkt Jo terug op haar leven. “Wat waren onze reisjes mooi die we samen maakten”, zegt ze tegen Riek, “Oostenrijk, Duitsland en nog meer landen. Altijd erg gezellig samen. We komen nu niet zo vaak meer bij elkaar, maar elke zondagavond zitten we wel een uur aan de telefoon om bij te praten. Maar als er wat bijzonders is bellen we ook wel op andere dagen”.

Bij de foto:
Riek (links) en Jo Wilbrink lijken nog steeds veel op elkaar – foto Martien Kobussen

Lees ook

Bord bij Koningsbrug

HALL – Op Koningsdag is naast de Hallse of Koningsbrug over het Apeldoorns Kanaal een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.