Denk mee over het Rhedense cultureel erfgoed

DE STEEG – De gemeente Rheden kwam donderdag met een concept nota erfgoedbeleid naar buiten. Hierin staat haar visie op de instandhouding van het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente en de wijze waarop dit erfgoed op een goede manier kan worden doorgegeven aan de volgende generaties en een inspiratiebron en motor kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen.

Kan je alles behouden?, is een vraag die steeds terugkomt. “Het grootste deel wordt gedaan door inwoners en liefhebbers”, vertelt wethouder Ron König. Circa 700 inwoners wonen in een monumentaal pand. “En kijk ook naar wat voor enthousiasme er op gang komt tijdens de Open Monumentendagen. Omdat dit onderwerp enorm speelt in de gemeente willen wij graag in gespreken met mensen die zich betrokken voelen bij het cultureel erfgoed in de gemeente”, aldus de wethouder. Een andere ontwikkeling is dat er steeds meer wordt gekeken naar het verleden van een gebouw of gebied. “Bij nieuwe bestemmingen wordt steeds meer gekeken naar het erfgoed”. De nota moet nog naar de raad.

Om betrokkenen te betrekken bij de nota wordt dinsdag 6 maart de website www.erfgoedrheden.nl gelanceerd. Hier kunnen mensen reageren en van mening en gedachte wisselen. Er worden onder andere drie dillemma’s geschetst. Een voorbeeld: in een dorp moet een nieuwe weg komen. De goedkope variant gaat dwars over een cultureel erfgoed en de dure variant houdt het erfgoed in stand, maar valt wel buiten het vooraf geraamde budget. Wat zou u doen als u op de stoel van de wethouder zou zitten?
Daarnaast wordt er tussen 19 maart en 23 april in ieder dorp een dorpsgesprek gehouden. De exacte data en plaatsen volgen nog. “Daar komen vragen aan bod als: wat vind je van de nota, waar maakt u zich zorgen om en wat kan anders? Die input is heel belangrijk”, vertelt König. Tijdens die dorpsgesprekken wordt per dorp ingezoomd op het erfgoed van dat dorp. “Reageer, denk mee en misschien maken we daarna een betere versie van de nota”. Het streven is dat de nota voor de zomer weer terugkomt bij de raad.
De belangrijkste aspecten betreft het erfgoedbeleid voor de gemeente zijn het behoud en ontwikkeling van het erfgoed, de vermeerdering van kennis, het delen van kennis, samenwerking door alle betrokkenen en de wens om erfgoed uit te dragen en te vermarkten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.