Loenense Molenbeek stroomt weer vanaf Groenouwe

LOENEN – Menigeen heeft het niet voor mogelijk gehouden, maar toch is het duidelijk waarneembaar: de gehele Loenense Molenbeek stroomt weer! Vanaf de hoogste welbronnen in de bossen van het landgoed Groenouwe is in ruime mate water te zien op weg naar Eerbeekseweg, camping De Marshoeve en dan verder richting kanaal.

Een flink aantal jaren was de bovenloop van de beek kurkdroog. Het gras groeide op de bodem van de beek. Het Waterschap Veluwe had bij de Imbosweg en Eerbeekseweg keurig naambordjes geplaatst, maar er was alleen droge bedding te zien dat in de verste verte niet leek op een stromend beekje. Voor de vakantiegasten kwam dit nogal vreemd over.

Al eerder in de geschiedenis was het voorgekomen dat de beek weer ging stromen na jaren van leegstand. De beek werd toen door vrijwilligers flink uitgediept. Helaas, doordat de papierindustrie van Eerbeek veel water nodig heeft en hier ook een Waterwingebied is van Vitens, bleef de grondwaterstand te laag voor de welbronnen om water te geven.
Omdat Vitens sinds enige tijd het drinkwater dieper uit de bodem haalt, steeg het grondwater en ook omdat de industrie het productiewater hergebruikt. Dit had na korte tijd meteen een gunstig effect op de welbronnen. Er kwam weer veel meer water.

Door het Waterschap Veluwe was de beekbodem ontdaan van blad en takken, zodat het water richting de vijver (voormalig zwembad van hotel Zilven) kon stromen. Deze vijver werd vorig jaar weer geheel gevuld, maar er was nog te weinig aanvoer om door te stromen richting de Zilvense Korenmolen. De welbronnen in de Dalenk zorgden inmiddels ook al voor meer aanvoer.
Medewerkers van het Waterschap zagen ook in de bovenloop meer water, omdat de grote hoeveelheid regenwater hier ook een gunstig invloed op heeft. Doordat enkele duikers lange tijd geen water meer doorlieten, waren deze sterk verzand. Mannen met graafmachines werden aan het werk gezet om de duikers weer vrij te maken. Dit heeft succes gehad. Sinds enkele weken stroomt het water nu weer als vanouds vanaf de bossen in Groenouwe door de beek richting (de voormalige wasserij) De Hunekamp, onder de Imbosweg (bij De Laak) door het vrije veld naar de Het Molenhuis (voorheen de Zilvense Korenmolen)naar de Eerbeekweg.
De Loenenaren zijn hier zeer meer verguld mee.

Berend Reuvekamp is een van de aanwonenden. De beek is bij hem een klein beekje, maar het stroomt weer gezellig zoals vroeger, toen hij op deze plek aan de andere kant van de beek woonde met zijn ouders. Reuvekamp: “We zijn er erg blij mee dat hij weer gezellig stroomt. Er staat nu flink water in. Vroeger deden we met de boerderij en groentezaak heel veel met en in de beek. Ik hoop dat de beek nog een flinke tijd water mag bevatten”.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.