Gelderland betaalt mee aan proef glasvezel op het platteland

BRONCKHORST – Steeds meer in het leven gaat digitaal. De ontwikkelingen gaan razendsnel op dit gebied. Werken zonder computer is niet meer denkbaar en een toegankelijk netwerk met een hoge snelheid en een permanent actieve verbinding is dus nodig. Wethouder Dorien Mulderije van Economische zaken in de gemeente Bronckhorst is groot voorstander van investeringen in de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

“Als je niet bereikbaar bent, dan heeft dit effect op de leefbaarheid: mensen en bedrijven vertrekken, omdat ze niet bereikbaar zijn, mensen zijn verstoken van informatie, waardoor het minder leefbaar wordt”, aldus de wethouder. Daarnaast zijn nieuwe diensten met veel data essentieel om mensen langer thuis te kunnen laten wonen (domotica) en dat is nu al aan de orde van de dag in de Achterhoek met de groeiende vergrijzing. Leegstand in het buitengebied kan worden ‘tegengegaan’ als er een goede digitale bereikbaarheid is.
Wethouder Dorien Mulderije van Economische zaken is zoals gezegd groot voorstander van investeringen in de aanleg van glasvezel in het buitengebied. “Er dreigt anders een digitale tweedeling in de Achterhoek. De kernen worden aangesloten en de buitengebieden niet. De reden is dat alleen de commercieel interessante gebieden aangelegd worden. Dat zijn de gebieden waar grote groepen mensen wonen. Het buitengebied moet mee.”

Datatransport gaat op dit moment via koperen draad, coax, glasvezel of draadloos. Glasvezel is het meest duurzame en waardevaste middel om de datastromen te vervoeren. Op bedrijventerreinen (uitzonderingen daargelaten) in de Achterhoek ligt vooral telefonie-infrastructuur (koperdraad), evenals in het buitengebied. Qua capaciteit is de bandbreedte hier binnen 4 à 5 jaar uitgenut en dat betekent dan onvoldoende bereikbaarheid. Daar waar coax ligt, kunnen wij nog 10 jaar vooruit. Draadloze verbindingen zijn een oplossing, maar toch moet er glasvezel aangelegd worden naar de masten, om deze vorm van transport mogelijk te maken. Verder is draadloos onvoldoende toekomstvast en onveilig, gezien de groeiende vraag naar bandbreedte.

De ontwikkeling van nieuwe diensten (o.a. zorg) verloopt nu traag, omdat dit voor commerciële aanbieders nog niet interessant is. Kansen om glasvezel in de buitengebieden aan te leggen zijn er, maar alleen als de overheid bereid is mee te investeren. De gemeente Bronckhorst gaat dan ook samen met de provincie Gelderland en gemeente Berkelland een haalbaarheidsonderzoek doen voor de uitvoering van een proef om 1.500 adressen in Bronckhorst en Berkelland van glasvezel te voorzien. Voor de zomer moet er een rapport liggen over de financiële consequenties van deze proef en hoe de aanpak vervolg kan krijgen in andere gebieden. Als de conclusies positief zijn, dan gaat na de zomer een voorstel naar de provincie over de financiering voor uitvoer van de proef. Ook worden Europese subsidies aangevraagd.

Wethouder Mulderije: “Tot 2010 was het als overheid niet mogelijk om te investeren in een glasvezelnetwerk. Vanaf 2010 is dit met de crisis- en herstelwet wel mogelijk. Lange tijd werd de aanleg van glasvezel als voorziening gezien die marktpartijen maar moeten regelen. Wij zien dat glasvezel zonder overheidssteun de komende jaren in de buitengebieden niet aangelegd gaan worden. We zien ook dat dit nodig is voor de leefbaarheid van het platteland, het vestigingsklimaat van bedrijven en de ontwikkeling van nieuwe diensten.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.