Gemeente Rheden ondersteunt acties herstel bronzen beelden

DE STEEG – Het college van B en W van Rheden wil voor de helft van de herstelkosten van de beelden van het echtpaar Carmiggelt en het Paard garant staan. Voor de voorfinanciering van de andere helft van de kosten gaat de gemeente uit van lopende particuliere acties.

De schade-expert die door de gemeente is ingeschakeld denkt dat een bedrag van circa 36.000 euro nodig is. Wethouder Harriët Tiemens van cultuur heeft dinsdagavond de gemeenteraad geïnformeerd over het voorgenomen besluit.

De bronzen beelden van Simon en Tiny Carmiggelt (van Wim Kuijl) en het Paard (van Henk Göbel) zijn op 23 januari ontvreemd in De Steeg en Dieren. Twee dagen later werden de beelden teruggevonden en kon de politie de daders aanhouden. De beelden waren in stukken gesneden.

Inmiddels is een groep bewoners van De Steeg een initiatief gestart om geld bij elkaar te krijgen voor herstel van de beelden. Wethouder Harriët Tiemens juicht dit initiatief van harte toe: “Hieruit blijkt de betrokkenheid van onze inwoners, ook zij vinden het belangrijk dat de beelden weer terugkomen. De gemeente wil die betrokkenheid ondersteunen en zelf ook een financiële bijdrage leveren. Immers, de beelden zijn destijds ook gezamenlijk gefinancierd.”

“Wij gaan uit van het rapport en de raming van onze schade-expert en daaruit blijkt dat 36.000 euro voldoende is. De gemeente probeert de schadekosten te verhalen op de daders. Herstel van de beelden kan daar niet op wachten. Vandaar dat we nu een besluit nemen om het herstel te voor te financieren. Het zou fantastisch zijn als we gezamenlijk de beelden herstellen en op hun oorspronkelijke plaats terug kunnen plaatsen”, aldus de wethouder.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.