Home / Loenen / Pluis een muis

Pluis een muis

LOENEN – “Oei wat vies, zijn de eerste reacties van, met name de meisjes, bij het uitpluizen van zo’n braakbal”, zegt boswachter Wim Niemeijer van Natuurmonumenten. Zaterdag en zondag kwamen in totaal 46 kinderen met hun ouders op de braakbalpluismiddag van Natuurmonumenten op de Grote Modderkolk in Loenen af. “Het was volle bak”, aldus Niemeijer.

Niet alleen de braakballen van de uilen werden uitgeplozen, ook de boswachter vertelde er een mooi verhaal bij. "Ik heb ze eerst de omgeving laten zien, de boerderij De Grote Modderkolk. In de potstal leeft een kerkuil en in deze omgeving komt ook de steenuil voor. Dat is de kleinste uil in Nederland”, aldus Niemeijer.
In de rommelige takkenbossen eromheen leven veel muizen. “Waaronder de ‘ware muis’. Dat is de Mickey Mouse muis, heel herkenbaar voor kinderen. Met een grote oren en neus”. Uilen eten met name muizen, maar ook insecten, slakken en regenwormen. “Dat is allemaal terug te zien in de braakbal. Je ziet botjes, haren en andere slecht verteerbare dingen. Per braakbal kan je wel drie tot vijf schedeltjes van een muis vinden”, vertelt de boswachter. “Per 24 uur produceert een uil wel twee braakballen”.
De succesvolle ontdekkingstocht wordt zeker weer herhaald. “Vooral de verwondering speelt mee”, legt de boswachter uit. “De kinderen zijn verbaasd dat een complete muis weer terug te vinden is in zo’n braakbal”. – Foto Han Uenk.

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.