Home / Velp / Herontwikkeling Zwembad Beekhuizen

Herontwikkeling Zwembad Beekhuizen

VELP – Onlangs werd bekend gemaakt dat de gemeente Rheden 1,7 miljoen subsidie toegedeeld krijgt voor diverse projecten, waaronder de herontwikkeling van Zwembad Beekhuizen in Velp. Dit besloot het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De provincie Gelderland neemt in april een definitief besluit over deze Regioprogramma’s.

Als de provincie ook instemt, ontvangt de gemeente Rheden 50.000 euro voor de herontwikkeling van het zwembad in Beekhuizen. Met het project wordt een voormalige zwembadbebouwing gerenoveerd tot zes energieneutrale en zeer duurzame woningen, een educatieruimte en een uitzichttoren. De renovatie gebeurt in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners die verenigd zijn in een stichting en het 2,3 hectare grote zwembadterrein als hoogwaardig en publiekstoegankelijk natuurterrein gaan beheren.
Het zwembadterrein lag jarenlang ongebruikt in verval. Met een burgerinitiatief en beperkte middelen is het terrein omgevormd tot een hoogwaardig natuurgebied, in het bijzonder als broedplaats voor de ringslang. De continuïteit van de gebouwen en het natuurbeheer kwam na verloop van tijd echter in gevaar, waardoor de gemeente Woningbouwvereniging Gelderland ieder vanuit hun eigen perspectief zijn gaan werken aan een uniek project. De gemeente zet zich in voor het behoud van de cultuurhistorische bebouwing en publiekstoegankelijkheid van het terrein, de WBVG streeft naar realisatie van bijzondere gemeenschappelijke woonvormen met een sterke interne cohesie en externe uitstraling en de bewoners zetten zich in voor een prettig woonklimaat, behoud en ontwikkeling van bijzondere natuurwaarden en educatie rond de thema’s natuur, milieu en duurzaamheid.
De plannen zijn in een ver gevorderd stadium, maar door de ambitieuze doelstellingen is het lastig om het laatste deel van de financiering rond te krijgen en met de realisatie te beginnen. De totale kosten voor het project bedragen 1,4 miljoen en 10.000 euro. Dat kan worden betaald door de 1,3 miljoen opbrengsten van gekapitaliseerde huur en energielasten van de bewoners. De gemeente verwacht een bijdrage van 50.000 euro van derden en wil zelf 10.000 euro bijdragen (mits tegen die tijd de gemeenteraad met de plannen instemt). Met de 50.000 euro subsidie vanuit de provincie, zou het project dan gerealiseerd kunnen worden.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.