Tram Silvolde met pensioen in Zuid-Holland

REGIO – Deze week kregen we een reactie op Retrospectief, waarin we een foto lieten zien van een trammetje van de Gelderse Tranwegen (GTW). De heer Van de Zonneveld uit Loenen wist precies te vertellen wat er met exact deze stoomtram is gebeurd.

“Deze locomotief Nr. 13, genaamd De Silvolde, is rond 1900 in bedrijf genomen door de GTW. Na nog twee laatste zomers in 1957 en 1958, met ritten tussen Dieren en Doesburg, ging het oudje met pensioen en werd het verplaatst naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Helaas liep het bij het transport nogal wat schade op.”
Later is de tram verhuisd naar het Smalspoorlijnmuseum aan de oevers van het Valkenburge Meer, tussen Leiden en Katwijk. “De Silvolde is de laatste overgebleven smalspoorloc”, vertelt Van Sonneveld. “Er zijn er ongeveer tweehonderd van gemaakt door de firma Backer & Rueb. Tussen Hoorn en Medemblik rijdt hiervan nog een tram, maar die rijdt op breed spoor en is dus anders.”
Grappig detail aan de foto die we vorige week plaatsten, is dat de machinist speciaal voor de gelegenheid zijn plekje verliet. “De machinist hangt rechts uit de locomotief, maar deze werd links bediend”, weet Van de Zonneveld te vertellen, die van de Silvolde echt zijn hobby heeft gemaakt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.