Jongeren zijn minder gaan drinken

REGIO – Het lijkt erop dat de alcoholmatigingsprojecten in de regio’s Achterhoek en Stedendriehoek hun vruchten afwerpen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren onder de zestien minder zijn gaan drinken.

Zowel in de Achterhoek als Stedendriehoek is het alcoholgebruik van jongeren flink gedaald. Van de tweedeklassers dronk 50 procent in 2003 regelmatig alcohol, vorig jaar was dat 17 procent. In 2011 heeft de meerderheid van de tweede klassers zelfs nog nooit alcohol gedronken, dus ook niet bij speciale gelegenheden. Opvallend is dat de kleine groep tweede klassers die wel regelmatig alcohol gebruikt, dan ook grote hoeveelheden drinkt.
Eenmaal zestien jaar drinken jongeren al snel en veel alcohol, de daling is daar voorzichtiger. Gemiddels drinkt 77 procent van hen alcohol. Van hen drinkt 63 procent meer dan vijf glazen alcohol per keer. Dit is schadelijk voor de hersenen.

Jongeren geven in het onderzoek in 2011 veel meer aan dat hun ouders alcoholgebruik niet goedkeuren. Vanuit gezondheidsoogpunt wordt aangeraden het drinken zo lang mogelijk uit te stellen. Als er toch wordt gedronken, is het verstandig dit te beperken tot maximaal één glas. De hersenen ontwikkelen zich tot het 23e levensjaar.
De alcoholmatigingsprojecten vinden sinds 2005 plaats in de Achterhoek en sinds 2008 in de regio Stedendriehoek. Het zijn samenwerkingen tussen de gemeenten, IrisZorg en Tactus Verslavingszorg, politie, Bureau Halt, justitie en GGD Gelre-IJssel. Zij voeren activiteiten uit samen met onder meer horeca, sportverenigingen, onderwijs en jongerenwerk om het alcoholgebruik van jongeren te matigen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.