Home / Bronkhorst / Bom en ijzer gevonden op Het Leusveld

Bom en ijzer gevonden op Het Leusveld

Bij de orchideeënpoel op landgoed Het Leusveld is onlangs een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het was gelukkig maar een kleintje en deze is inmiddels onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst.

De bom is gevonden tijdens werkzaamheden aan de orchideeënpoel. Hier zag het de vorige zomer paars van de orchideeën, het gaat goed met deze en andere zeldzame planten. Door een beheer van maaien en het maaisel afvoeren, worden de omstandigheden rond de poel steeds schraler. Dit zijn goede omstandigheden voor orchideeën. Natuurmonumenten laat nu een groter stuk plaggen: de voedselrijke bovenlaag wordt verwijderd en het kwelwater komt dichter aan de oppervlakte.
Bij de graafwerkzaamheden zijn er diverse ‘schatten’ gevonden in de bodem. Er worden regelmatig bonken roestig oud ijzer opgegraven. Dit is geen afval dat door mensen is gedumpt, maar ijzer dat in de bodem zat en door het kwelwater is gaan roesten en samenklonteren tot flinke bonken. Daarnaast is dus ook de kleine bom gevonden.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.