Home / Rheden / Rhedens maal verder met kokszoon

Rhedens maal verder met kokszoon

RHEDEN – De Velpse Geert Immink (72) stond zeventien jaar iedere donderdag achter het fornuis in het Rhedense Klokhuis om een warme maaltijd voor te schotelen aan de veertig gebruikers van Rhedens maal. De eetgroep voor ouderen en alleenstaanden begon aan de Massenweg in Rheden, maar vond haar plekje een aantal jaar geleden bij zorg- en ontmoetingscentrum Rhederhof.

Geert Immink, jarenlang professioneel kok in diverse restaurants en oud-eigenaar van snackbar De Bolle in Velp, nam donderdag afscheid, afscheid van de mensen waar hij jarenlang met veel plezier voor heeft gekookt. “In die zeventien jaar heb ik 19.750 maaltijden geserveerd”, vertelt hij. “Ik ben nu 72, het is genoeg geweest. Koken is mijn vak, maar het is ook mijn hobby. Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan”. Ook door zijn ziekte, ziet hij zich genoodzaakt zijn koksmuts over te dragen.
Een opvolger is al gevonden; de oudste zoon van Geert, Gerard Immink. “Toen mijn zoon hoorde dat ik er mee stopte, zei hij zonder twijfel dat hij het over wou nemen”, aldus Geert. Zijn zoon voegt toe: “Koken is voor mij een stukje passie. Ik dacht meteen: ‘dat is iets voor mij’. Ik wil wat voor de mensen doen en ik wil graag het Rhedens maal staande houden omdat mijn vader het heeft opgebouwd”, vertelt hij trots. Geert geeft zijn koksmuts met alle vertrouwen door aan zijn zoon. “Hij kan ook aardig met de pannen stoeien”, lacht hij.
De maaltijden van Rhedens maal zijn geen culinaire hoogstandjes. “Je hooft deze mensen echt geen aparte dingen voor te schotelen”, aldus Geert. “Ik heb het eten natuurlijk wel altijd net even iets lekkerder gemaakt dan thuis”. Iedere week kunnen de gebruikers kiezen uit twee groenten, waarvan er in ieder geval een vers is. Daarnaast is er een stukje vlees, vis of kip. De ene week is er een voor- en hoofdgerecht en de week erop een hoofd- en nagerecht. “Als er aan het einde van de maand genoeg geld over is, krijgen ze een drie-gangendiner”, legt Geert uit. Voor 7 euro serveerde hij iedere week een complete maaltijd. “Ik deed alles zelf. Van inkoop tot het helpen met het afwassen van de grote pannen. Daarna ging ik naar huis”. Voor het serveren van het eten, het opruimen en de afwas kreeg hij hulp van vier assistentes, ook van welzijnsorganisatie Carion.
De wekelijkse eters van het Rhedens maal gaan Geert missen. “We zijn Geert gewend”, vertelt de heer Bert Maas die nu ruim twee jaar op Rhederhof woont en sindsdien gebruik maakt van Rhedens maal. “Hij kookt lekker, vooral de soep. Het is eenvoudig, maar lekker”. Mevrouw Futselaar bezoekt Rhedens maal al zeker vijf jaar. “Ik kom hier vooral om contacten met anderen op te bouwen. De meeste mensen ken je wel van vroeger uit het dorp, maar toen had je een groot gezin en geen tijd voor sociale contacten. Nu zie je elkaar, zeg je gedag en maak je een praatje”, zegt ze. Maas: “Aan de ene kant is het jammer dat Geert weggaat, maar ik begrijp het wel. Ik hoop alleen maar dat hij er goed doorheen komt”.
Geert zal nog regelmatig naar Rhederhof komen op de donderdagavond. “Ik kan niet stilzitten, maar ik ga ook van mijn centen genieten. Ik wil veel gaan vissen en lekkere weekendjes weg met mijn vrouw”. – Foto Lotte Bienias.

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.