Home / Doesburg / Verhitte discussie over aantallen afvalbakken in Doesburg

Verhitte discussie over aantallen afvalbakken in Doesburg

DOESBURG – De gemeente Doesburg moet het afval ophaalsystem wijzigen, omdat het anders onbetaalbaar wordt, zegt het college. Met ingang van 2013 wordt het systeem gewijzigd. Het zelf wegbrengen naar de ‘oranje’ bakken is volgens het college een succes gebleken, maar kan niet worden gecontinueerd. Dus is het voorstel om de inwoners drie bakken te geven: een voor restafval, een voor groenafval en een voor plastic.

Volgens het college is er een onderzoek geweest of men voor of tegen drie bakken en driewekelijks ophalen was en daaruit schijnt gebleken te zijn dat men voor drie bakken is. Er is echter flinke commotie onder de inwoners ontstaan omdat er niet is gecommuniceerd met de bewoners en/of wijkraden. Wethouder Fred Jansen trok hiervoor wel het boetekleed aan en beloofde in de toekomst meer te communiceren met de wijkraden.
Volgens wijkraad de Ooi is er in hun wijk niemand die dat gevraagd is, dus of het onderzoek wel representatief is betwijfeld men. Op de avond die door de wijkraden hebben aangevraagd met wethouder Jansen, bleek dat de wijkraden Ooi, Beinum, Binnenstad en Noordelijk Molenveld tegen drie wekelijks ophalen zijn. Zeker in de zomer is dan één keer per drie weken een groencontainer legen niet wenselijk. Ook zijn drie bakken in een klein tuintje een groot bezwaar. Wijkraad de Ooi overhandigde de wethouder een stapel bezwaarschriften van de inwoners, wijkraad Beinum heeft via sociale media een onderzoek gehouden en ook daar waren de bezwaren niet van lucht. Wethouder Jansen gaf aan dat in een andere gemeente dit systeem al loopt en dat men daar erg tevreden was. Echter op de gemelde internetpagina staat alleen de reactie van de betreffende gemeente te lezen en niet wat de bewoners er van vinden.

Wethouder Jansen meldde ook dat bewoners ook maar één bak mogen gebruiken en het plastic zelf wegbrengen. Doorvragen leerde dat dat dan wel op de stadswerf moet gebeuren, want de oranje containers verdwijnen allemaal. Alleen bij de stadswerf blijven buiten het hek twee containers staan. Er worden drie 140 lier containers verstrekt. Nu is de combibak 240 liter totaal, dus 120 liter per kant. Mensen die nu de container één keer per twee weken laten legen, komen met de 140 liter restcontainer niet uit, maar die kunnen een 240 liter container krijgen. Daar hangt natuurlijk wel weer een prijskaartje aan, want een grote container is duurder legen dan een kleine. Hoeveel dit gaat kosten voor de burger weet zowel wethouder Jansen als de ambtenaar die er bij was niet.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag stond ook dit onderwerp op de agenda. Ondanks dat de politici bestookt waren met meningen van inwoners en wijkraden en vragen over de kosten die de inwoners moeten gaan betalen, werd het voorstel van het college, drie bakken en driewekelijks ophalen, door de meerderheid van de raad zomaar aangenomen. Groen Links en het CDA waren tegen. De raad wilde dan nog wel twee momenten van evaluatie inbouwen. Na de zomer van 2012 kijken in gemeenten die dit systeem al hebben hoe het bevalt en in 2013 na de zomer hoe het hier bevalt. Echter de vele vragen over kosten per lediging kwam niet aan de orde. Voor de gemeente Doesburg zou het goedkoper worden.
Of de inwoners nu minder gaan betalen is niet bekend want de gemeente gaat er van uit dat in het huidige systeem de mensen de bak iedere week aan straat zetten. Echter heel veel mensen doen dit één keer per twee weken en betalen dus 26 ledigingen per jaar. Met drie wekelijks ophalen moet men de restafval (grijze) container en groencontainer betalen en blijft plastic gratis. Maar dat komt dan wel op 13 ledigingen meer voor de inwoners. In de portemonnee van de inwoners is dat dus wel 13 keer een lediging meer betalen. Dat zou alleen gecompenseerd kunnen worden als de prijs van de lediging drastisch omlaag gaat.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.