Home / Loenen / Wietse Lubben uit Loenen kweekt kampioen Gouldamadines

Wietse Lubben uit Loenen kweekt kampioen Gouldamadines

LOENEN – Het kwieke vogeltje met prachtige bonte kleuren kijkt de bezoeker aan alsof hij zeggen wil: ben ik geen kampioen? Deze gouldamadine, een fraai Australisch vogeltje, is volgens de keurmeesters de mooiste van Nederland. Na de keuring op de Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn is hij bij een vrouwtje geplaatst en samen hebben ze het prima naar de zin want er wordt al genesteld. Eigenaar van dit trotse vogeltje is kweker Wietse Lubben uit Loenen. Hij deed er alles aan om zijn vogels optimaal te presenteren op de show en dit is hem prima gelukt met een Nederlands kampioenschap.

De Loenenaar is 43 jaar, maar is pas vanaf 2004 aan het vogels kweken. Eerst was hij marktkoopman, maar nu al enkele jaren vertegenwoordiger. Zijn vader had ook vogels maar door allerlei omstandigheden kwam het er niet van om zelf vogels aan te schaffen. Hij kwam in gesprek met Joop Havekes die gouldamadines kweekte. Deze nodigde hem uit is naar zijn vogels te komen kijken. Lubben werd getroffen door de schoonheid van deze vogels die in kleuren bijna niet te overtreffen zijn. Het lijkt wel of ze gepenseeld zijn met felle kleuren; rood, groen, paars, blauw, zwart, geel, wit en nog meer. Ze lijken wel een toverbal. Hij liet zich uitvoerig voorlichten over de verzorging en de kweek en kocht een paar stellen. Lubben: “De verzorging daar komt het vooral bij deze vogels op aan. De vogels moeten in topconditie zijn om een sterk nageslacht te krijgen”.

Een probleem bij de gouldamadines is dat deze vogels nogal kieskeurig zijn bij een partner. Kanariepoppen (vrouwtjes) nemen genoegen met elke man die bij hen wordt geplaatst, maar bij de gouldamadines moet het eerst goed klikken voordat ze voor nageslacht gaan zorgen. Soms moet er verschillende keren gewisseld worden. Lubben ziet al snel of het klikt. Elke dag zit hij daarom zo’n 1.5 uur in zijn vogelverblijf om de vogels te voeren en te observeren. Het juiste opfokvoer is ook belangrijk en is voor iedere kweker wat anders. Ook voor Lubben.

Gouldamadines zijn er in vele kleurslagen. Basis is de wildkleur en door kruisingen met kleurmutaties krijgen de kwekers weer de gewenste kleuren. De vererving wordt door Lubben nauwkeurig bijgehouden, maar vaak is het een verrassing welk verenkleed de jongen krijgen. Hij moet nog wel een tijdje geduld hebben want de vogels zijn eerst muisgrijs en krijgen pas na enige tijd hun definitieve verenkleed. Belangrijk is om een forse grootte van de vogel aan te houden. Lubben: “Ook al heb je nog zo’n mooie fel gekleurde vogel en het formaat van de vogel is wat magertjes, dan krijgt hij geen topprijs. Je moet dus blijven terugkruisen op de wildkleur die wat groter van stuk is”.

In 2007 werd hij al kampioen bij Vogelvreugd, de vogelvereniging in Loenen waarbij het direct lid geworden. Nadien zat hij jaarlijks flink in de prijzen. In het vogelverblijf hangen de linten en in de huiskamer een prijzenkast met glimmende bekers. Het jaar 2011 was een topjaar voor Wietse Lubben. Hij was kampioen bij de Speciaalclub-tentoonstelling in Elst. Bij zijn eigen club in Loenen algemeen kampioen en een kampioensprijs bij de Kampioen van Apeldoorn. Ook bij de districttentoonstelling in Kampen en onlangs op de Nederlandse kampioenschappen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in Apeldoorn goud met stellen, goud met stammen en kampioen met de enkelingen. De zwartkop-paars-borst-wildkleur was de mooiste van 300 ingezonden gouldamadines die maar liefst 93+ scoorde.
Ook andere leden van Vogelvreugd deden het goed. Paul Berends won brons met zijn kanaries en Adrie Groen zilver ook met kanaries.

Lubben geniet alle dagen van zijn hobby. Na een drukke dag op de weg kan hij lekker relaxen in zijn vogelhok. “Ik ben altijd weer benieuwd hoe de vogeltjes het doen. Zijn ze aan het nestelen? Zijn er eitjes? Hoe kleuren de jongen? Het is een erg boeiende hobby die ik ieder kan aanraden. Je hebt niet veel ruimte nodig en ook in een nieuwbouwwijk kun je ze goed houden.”.

Bij de foto:
Vogelkweker Wietse Lubben: ‘Lekker relaxen in het vogelhok’ foto Martien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

One comment

  1. H.J.Gerritsen

    Hallo Wietse ik heb een vraag kweek je ook blauwe gouldamedines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.