Home / Loenen / Berend en Mientje van de Spreng vieren diamanten huwelijk

Berend en Mientje van de Spreng vieren diamanten huwelijk

LOENEN – Zowel bruid als bruidegom hebben met hun gezondheid het een en ander meegemaakt, maar ze zijn nu erg dankbaar dat ze het diamanten huwelijksfeest mee kunnen maken. Berend en Mientje van de Spreng uit Loenen gaan dit daarom uitgebreid vieren met het nageslacht, op vrijdag 27 januari in restaurant Pijnappel in Klarenbeek. Ze houden daar een receptie van 19.30 tot 22.00 uur.

In de huiskamer van hun seniorenwoning staat een geweldige bos met zestig donkerrode rozen centraal. De kinderen hebben hun ouders daarmee verrast toen ze de bruidsdagen ingingen. De bruid, Mientje Van de Spreng-Verbeek (83), is er gek op en kijkt dagelijks met plezier naar de grote ruiker. Zij werd geboren in De Dalenk in Loenen en verhuisde op driejarige leeftijd naar Laag-Soeren. Na de lagere school direct aan het werk op de wasserij bij Lubberhuizen en later bij Grootherder. Als jong meisje verdiende zij 2.50 gulden per week… In die dertien jaar dat zij daar werkte heeft zij heel wat gestreken met de strijkbout en later achter de mangel.

Op 23 jarige leeftijd trouwde zij met Berend van de Spreng en ze gingen wonen aan de Loenenseweg in Eerbeek. Later aan de Burggraaf in Loenen, bij haar schoonouders. Zij woonde hier erg naar de zin maar door een mindere gezondheid moesten ze hier weg. Dat vond ze erg jammer. Aan de Derk Mulderweg miste zij ruimte en uitzicht. Berend vond het meteen al prettig. Na een paar jaar wende het toch en nu voelt zij er zich prima thuis. Als hobby heeft Mientje veel gebreid en geborduurd. Het huisje hangt er vol mee. Voor de kinderen heeft ze erg veel gebreid.

Berend van de Spreng (87) had zijn wieg ook aan de Burggraaf staan. Na de Dorpsschool ging hij aan het werk op de Achterste Molen bij Schut en Berends. Helaas moest hij naar Duitsland. Hij verbleef tijdens de oorlog een jaar in Berlijn. Hij prijst ‘meneer Berends’ nog altijd die met brieven contact hield met Berend en andere werknemers die gedwongen voor de bezetter moest werken. Hij ging na verlof niet terug en moest drie jaar onderduiken. Een tijdlang had hij een verborgen plek bij Kruitbosch. Daarna een jaar in het bos gewerkt en vier jaar bij wasserij Slijkhuis en toen chauffeur bij de Cartonfabriek Wed. J.W. Schut. Toen het eigen vervoer overging naar Thomassen, bleef hij de Cartonfabriek trouw en werkte op de expeditie tot zijn pensionering.

Berend kan met plezier vertellen over zijn grootste hobby: voetballen bij Loenermark. Een tijdlang speelde hij in het eerste en tweede elftal van de Loenense club. Vaak ging de groep voor het spelen in Apeldoorn eerst even bij Den Eikenboom aan om daar met een paar borrels wat moed in te drinken. Het was volgens Berend een hechte groep, die samen lief en leed hebben meegemaakt. Maar ook veel gepresteerd heben.
Bij zijn woning aan de Burggraaf had hij een beste lap grond die hij in de vrije tijd bewerkte. Echtgenote Mientje was er elke zomer druk mee om alles in de weck of diepvries te maken.
Samen hebben ze het erg graag gedaan, maar het werd door een mindere gezondheid allemaal wat teveel.

Zoon Hans kocht hun woning en zij gingen wonen aan de Derk Mulderweg. Ze hebben daar leuke buurtjes. Dagelijks krijgen ze hulp van de Thuiszorg en weten het samen nog best te rooien.
Het echtpaar verheugt zich op het feest. De bruid heeft nog pas een griepje achter de rug. Samen met hun vijf kinderen, elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, buren en bekenden hopen zij dat het feest mag worden waar zij leuk op kunnen terug kijken.

Bij de foto:
Het echtpaar Van de Spreng verheugd zich op het komende feest – Foto Martien Kobussen

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.