Home / Regio / Gelderland maakt overbruggingsregeling voor agrarisch natuurbeheer

Gelderland maakt overbruggingsregeling voor agrarisch natuurbeheer

REGIO – Gedeputeerde Staten hebben besloten dat er een overbruggingregeling moeten komen voor agrariërs. Deze regeling is een gevolg van de motie van Provinciale Staten vorig jaar. Het gaat om contracten tussen provincie en agrariërs die binnenkort aflopen.

Door de nieuwe regeling kunnen deze contracten tijdelijk worden verlengd tot 2014. Hiermee wordt duidelijkheid en zekerheid gegeven aan de agrariërs. Als Provinciale Staten akkoord gaan volgende maand, is Gelderland de enige provincie waar een overbruggingsregeling komt.
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ”Provinciale Staten vinden duidelijkheid aan de agrariërs heel belangrijk en dat ben ik roerend met ze eens. Met deze regeling geven we de agrariërs in ieder geval duidelijkheid voor de komende twee jaar.”

Met de vaststelling van het Onderhandelingsakkoord met het Rijk op 14 december werd het voor de provincie niet meer mogelijk om Rijksgeld in te zetten voor agrarisch natuurbeheer buiten de EHS. De provincies zijn alleen nog verantwoordelijk voor agrarisch natuurbeheer binnen de EHS. Pas in 2014 wordt echter verwacht dat er vanuit het Rijk of vanuit Brussel een nieuwe regeling komt. Deze regeling maakt het nu mogelijk om subsidies voor agrarisch natuurbeheer buiten de EHS te verlengen voor de jaren 2012 en 2013. Het gaat om aflopende contracten die dan verlengd kunnen worden tot 2014. Geschat wordt dat het om ongeveer 300 contracten gaat waarmee ongeveer 275.000 euro gemoeid is. Dit bedrag komt uit de gewone begroting van de provincie voor landbouw.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.