Home / Ellecom / Restant V1 gevonden

Restant V1 gevonden

ELLECOM – Bij bouwwerkzaamheden voor het nieuwe Multifunctionele gebouw in Ellecom, zijn vorig week restanten van een daar neergekomen V1 opgegraven. In februari 1945 verwoestte het ding de Villa Bergstein.

Regio archeoloog Joris Habraken toont de bol die bij graafwerk werd gevonden. Het betreft niet de bom zelf, het explosief waarom de V1 berucht was, maar één van de twee persluchtreservoirs die voor de aandrijving zorgden. “De explosieven opruimingsdienst is vanochtend nog even komen kijken, maar het ding is ongevaarlijk”, aldus de archeoloog vrijdag. “De druk is van de bollen af.” Op zich noemt hij het geen heel bijzondere vondst – er werden duizenden V1’s gemaakt en afgeschoten – maar het bevestigt definitief het lot dat Villa Bergstein trof. Bij de inslag en verwoesting vonden enkele Duitse soldaten die het pand hadden gevorderd, de dood. De vliegende bommen werden in de omgeving van Lettele, Gorssel en Eefde afgevuurd en hadden de haven van Antwerpen als doel. Door technische storingen kwamen er verschillende in onze regio neer.

Vanwege het bezoek aan de bouwplaats vanwege de V1, kwam Joris Habraken nog iets anders op het spoor. Hij ontdekte in de afgraving verkleuringen in het zand, die volgens hem wijzen op een eeuwenoude waterput en op palen van een oud gebouw. Hij liet de bouw stil leggen en kreeg een dag de tijd om onderzoek te doen en de archeoligische resten in kaart te brengen, voordat de bouw op maandag weer verder ging.
 

Lees ook

Excelsior viert 125-jarig bestaan met groots concert

ELLECOM – Muziekvereniging Excelsior in Ellecom en De Steeg jubileert. De vereniging werd opgericht in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.