Home / Loenen / Eindelijk monument voor Tarakan

Eindelijk monument voor Tarakan

LOENEN – Op 19 januari 2012, precies zeventig jaar na dato, onthulde actrice en zangeres Wieteke van Dort een monument met de namen van de militairen (Nederlanders en Indonesiërs) van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, die na de capitulatie bij de verdediging van het eiland Tarakan in Nederlands-Indië op brute wijze aan boord van een Japans oorlogsschip werden omgebracht en een zeemansgraf vonden op 19 januari 1942.
Het monument werd onthuld op het Ereveld Loenen, waar zo’n 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers liggen begraven en waar nog steeds gesneuvelde militairen worden begraven.

In samenwerking met de Oorlogsgravenstichting (OGS) streefde een comité van nabestaanden en andere betrokkenen, zoals Wieteke van Dort, voor het realiseren van een monument voor de slachtoffers van de batterijen kustartillerie van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), optredend te Tarakan, die tegen alle regels van het oorlogsrecht als krijgsgevangene op zee zijn omgebracht door de Japanse vijand. Dat gebeurde op 19 januari 1942. Omdat zij een zeemansgraf hebben en er geen graf bestaat dat door hun nabestaanden en anderen kan worden bezocht, is het monument op een ereveld van de OGS met hun namen het materiële symbool om hen te gedenken.

Het onderdeel dat de kustbatterij in januari 1942 bemande, wist niet dat hun leger zich reeds had overgegeven, toen ze twee Japanse mijnenvegers tot zinken bracht. De Japanner namen op vreselijke wijze wraak. De 92 Nederlanders en ruim 100 onbekend gebleven KNIL-militairen van Indonesische komaf, werden op 19 januari 1942 aan boord van Japanse schepen, boven de plek waar de twee andere schepen waren gezonken, met bajonetten en sabels om het leven gebracht. Hun lichamen werden overboord gekiept, waarmee ze een zeemansgraf kregen. Met de onthulling van het monument in Loenen, met daarop de 92 bekende namen, hebben nabestaanden nu dan eindelijk een tastbare plek om te herdenken en gedenken. Veel nabestaanden hebben daar lang op gewacht en nog langer voor gestreden.

De Oorlogsgravenstichting ondersteunde het initiatief tot het oprichten van het monument Tarakan, om op het Ereveld Loenen in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde of op andere wijze omgekomen militairen en burgers van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is, en van wie de namen nog niet elders vermeld zijn, op gepaste wijze te gedenken. Namen zijn voor nabestaanden namelijk altijd en steeds weer het enige dat nog overblijft als zichtbare, hoorbare en herdenkbare herinnering aan hen, hun dierbare familieleden, die hun leven gaven in de oorlog. Namen zichtbaar op een graf zijn belangrijk. Namen van degenen zonder graf, zoals de slachtoffers die vermeld staan op het monument Tarakan, moeten eveneens zichtbaar zijn daar waar mensen bijeen komen om hen werkelijk te kunnen herdenken.

Het Wapen der Artillerie leverde een bijdrage aan de onthulling donderdagmiddag, met de aanwezigheid van een detachement. Voorts was een groot aantal nabestaanden en familieleden van de slachtoffers aanwezig. Het Regiment van Heutsz steunt de plechtigheid met onder meer een erewacht. De plechtigheid werd muzikaal begeleid door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.