Home / Doesburg / ANBO Doesburg bestaat kwart eeuw

ANBO Doesburg bestaat kwart eeuw

DOESBURG – De ANBO, afdeling Doesburg, bestaat in januari 25 jaar en dat wil het bestuur graag met haar leden vieren, op 19 januari van 18.00 tot 22.00 uur met een gezellig etentje in restaurant en partyboerderij De IJsselhoeve. “We hebben rond de honderd aanmeldingen”, vertelt voorzitter Wim Derksen. “Dat is ook het aantal wat ongeveer meedoet aan de meeste activiteiten”, voegt secretaris Annemarie Jurriëns Derksen eraan toe.

De Doesburgse ANBO telt momenteel 380 leden, maar lang niet iedereen doet altijd mee aan de maandelijkse activiteiten van de ouderenbond. “De meeste leden zijn lid voor de belangenbehartiging en ongeveer een kwart doet mee aan de activiteiten”, zegt de voorzitter. En als het om kortingen gaat of hulp bij het invullen van de belastingformulieren dan is bijna iedereen wel van de partij.
Een actueel onderwerp dat te maken heeft met de belangenbehartiging is het tarief van de PlusBus. “Het tarief van de PlusBus wordt misschien verhoogd van 1,50 euro nar 2 euro”, vertelt Derksen. “Dat is een forse verhoging voor de ouderen. Een ritje heen en weer naar de bingo stijgt dan met 1 euro en als je met z’n tweeën gaat ben je 8 euro kwijt, in plaats van 6”, benadrukt hij verontwaardigd. “Wij gaan dan brieven schrijven waarin we opkomen voor de ouderen en wijzen instanties op mogelijke gevolgen”.

Dat er bonden zijn die opkomen voor ouderen, was tientallen jaren terug nog niet denkbaar. Volgens Wim Derksen kwam er in de jaren ‘80 pas aandacht voor ouderenbeleid en werd de stichting welzijn ouderen opgericht. “Er kwam een wet waarin geregeld werd dat ouderen meer betrokken raakten bij besluitvorming en meer inspraak kregen”. In 1985 bestond er in Doesburg nog geen georganiseerde bond voor ouderen, in Dieren al wel. Enkele leden uit Dieren kwamen naar Doesburg en zo ontstond er ook een ouderenbond in Doesburg.

De ANBO in Doesburg kent twee speerpunten; de ouderenbond voert vakbondsactiviteiten uit, zoals hulp bij de belastingaangifte. Een andere belangrijke taak is het op weg helpen van ouderen. “Het invullen van de belastingaangiften doen we in samenwerking met andere ouderenbonden”, vertelt de voorzitter. Om de ouderen zoveel mogelijk te ondersteunen werkt de ANBO in Doesburg met VOA’s. “Dat zijn vrijwillige ouderen adviseurs, opgeleid door ons. Zij helpen de ouderen op weg en dat wordt bijzonder op prijs gesteld”, aldus de voorzitter.
De secretaris van de Doesburgse ANBO is zelf VOA geweest. “Ik heb er veel geleerd”, vertelt ze. Toen Jurriëns begon, begon ongeveer ook de Wmo. “We kregen daar een halve dag uitleg over. Net als over de belastingaangifte en hoe om te gaan met maatschappelijke problemen en hoe ze te herkennen. Aan het einde van de dag kregen we een casus met de vraag ‘wat zou u in dit geval doen’. Een ieder die slaagde kreeg een certificaat en werd VOA. “Als je een beetje goed kan luisteren, ben je al een heel eind”, voegt Jurriëns eraan toe. De acht VOA’s worden ondersteund door een BOA, een beroeps ouderen adviseur. Via welzijnsorganisatie Carion werkt zij twaalf uur per week om de Doesburgse ouderen te helpen en om de VOA’s aan te sturen. “Soms is alleen een praatje genoeg”, aldus de secretaris. “En af en toe vergroten ouderen hun problemen. Dat komt dan omdat ze alleen zijn”.

“Wordt al lid als je nog met z’n tweeën bent”, is iets wat de voorzitter regelmatig ouderen adviseert. “Dan weet je de weg al en je hebt gelijk een draadje als je niemand meer hebt. De drempel is dan ook minder hoog”. De ANBO heeft veel trouwe leden. “Dat komt mede omdat het lidmaatschap past stopt bij de dood. Het is triest, maar ouderen hebben nou eenmaal meer begrafenissen dan trouwerijen. We willen er voor ze zijn, bij lief en leed. Het wordt zo ontzettend gewaardeerd, een bloemetje op je verjaardag of een kaartje na een overlijden”, zegt Derksen. “De Doesburgse ANBO draait gesmeerd”, zegt Derksen. De directie wordt hierin ondersteund door diverse commissies, zoals de commissie Lief en Leed, de Meedenkgroep en de commissie ledenwerving. “Het is nooit paniekvoetbal hier. We zijn zo op elkaar ingespeeld”. – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.