Home / Dieren / Nieuwe website over historisch Dieren: Dieren in Beeld

Nieuwe website over historisch Dieren: Dieren in Beeld

DIEREN – Het dorp Dieren is een nieuwe website rijker met talloze oude afbeeldingen van het dorp en de directe omgeving: www.DiereninBeeld.nl. Oude ansichtkaarten en historische foto’s uit familiealbums vormen de kern van de website. De afbeeldingen zijn per straat gegroepeerd en zijn voorzien van een toelichting en datering. Ook zijn er specifieke onderwerpen te bekijken, zoals bijvoorbeeld zwembaden, de Veluwezoom of winkelcentrum Calluna.

Diverse straten op de website zijn heel gedetailleerd beschreven met locatie-informatie per huisnummer en detailkaarten. Bij de Zutphensestraatweg, Hogestraat en Kerkstraat bijvoorbeeld, staat heel nauwkeurig de historie van veel panden en hun bewoners beschreven. Ook veel onderwerpen worden gedetailleerd besproken. Deze uitgebreide informatie wordt voortdurend aangevuld.

Op de website staan tevens veel plattegronden van Dieren en de omgeving. De oudste is van 1648! De groei van Dieren wordt goed zichtbaar gemaakt op de verschillende kaarten.
De rubriek ‘Opnieuw Bekeken’, eerder jarenlang gepubliceerd in deze krant, laat op een duidelijke manier de verschillen zien tussen vroeger en nu in Dieren.
Ook op de website: een opsomming van boeken over Dieren en een lijst van uitgevers van Dierense ansichtkaarten. Tevens een lange lijst met foto-websites van andere dorpen en steden in Nederland en een verwijzing naar de websites van veel Oudheidkundige Verenigingen.

Omdat er bij de makers van de site vragen en onduidelijkheden zijn over bepaalde historische beelden of gebeurtenissen, is er ook een vragenrubriek. Website-bezoekers worden uitgenodigd hun medewerking te verlenen bij de beantwoording van die vragen. De website zal overigens de komende tijd nog flink uitgebreid worden, mede door de inbreng van inwoners van Dieren, verwachten de initiatiefnemers.

De website www.Diereninbeeld.nl is een initiatief van Joost Grol en Jos Leeman. Jos is geboren en getogen in de Hogestraat in Dieren en verhuisde later naar Nijmegen. Daar werkte hij als biologieleraar in het voortgezet onderwijs. Hij verzamelt oude ansichten van Dieren, en sinds zijn pensionering enkele jaren geleden, kan hij veel tijd besteden aan zijn grote collectie ansichtkaarten.
Joost Grol woont sinds 1996 in Dieren en is fotograaf van beroep. Hij vond die oude foto’s en ansichtkaarten altijd al heel bijzonder en spannend, maar heeft ze nooit verzameld.
Ze ontmoetten elkaar in 2010 toevallig en beiden bleken een passie te hebben voor ‘foto’s met-een-verhaal’. Ze vinden het zonde dat al die prachtige oude afbeeldingen ‘in de keukenla’ blijven liggen. Samen hebben ze, met de hulp van vele anderen, het afgelopen jaar de website gemaakt.

Zo’n website is nooit ‘klaar’ of ‘af’, want aan zo’n project blíjf je werken, zeggen de initiatiefnemers. Nieuwe afbeeldingen kunnen nog steeds toegevoegd worden, dat is het grote voordeel van een website. Hoeveel oude foto’s van Dieren liggen er niet ergens in een schoenendoos? Ook in fotoalbums van menig Dierenaar zullen nog heel veel historische beelden van Dieren te vinden zijn. “Het zou fantastisch zijn als we dat materiaal op de website mogen tonen”, zegt websitebouwer Joost Grol. Mensen die hun foto’s of ansichtkaarten willen uitlenen kunnen gerust zijn: Joost zorgt voor het scannen van al het materiaal en foto’s in fotoalbums hoeven niet uit het album gehaald te worden. Ook ansichtkaarten en foto’s van kleine en grote verzamelaars zijn welkom, zodat anderen kunnen meegenieten van hun collectie.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.