Home / Rheden / Oranjeweg Rheden te gevaarlijk

Oranjeweg Rheden te gevaarlijk

RHEDEN – Olivier Mareschal, een verontruste inwoner van Rheden, is in de maanden september tot en met november op pad gegaan in zijn dorp om handtekeningen te verzamelen voor de onveilige verkeerssituatie op de Oranjeweg, in totaal tekenden 1700 inwoners.

“De fietsstroken op de Oranjeweg zijn te smal. Aangezien hoe onverantwoord het verkeer op de Oranjeweg rijdt, zou ik liever zien dat er fietspaden werden aangelegd. Ik zou mijn kind via de Oranjeweg niet graag naar school willen zien fietsen”, aldus Mareschal, in een brief aan het college van Rheden. Ook vindt hij, samen met 1700 dorpgenoten, dat de kruising met de Zwarteweg (Dekamarkt) te onveilig is. “Er hoeft maar een gek met een rotvaart de Zwarteweg uit te komen of een overstekende voetganger wordt geschept”, laat Mareschal weten. Daarnaast vinden de bewoners dat er veel te hard wordt gereden op de Oranjeweg.

Niet Mareschal en de 1700 Rhedenaren vinden de Oranjeweg onveilig, ook Veilig Verkeer Nederland heeft opnieuw naar de situatie gekeken. In 2005 heeft Veilig Verkeer Nederland een analyse gemaakt van de verkeersveiligheid op de Oranjeweg. In het advies werd gesteld dat er te hard werd gereden. De gemeente stelde in een visie in 2005 dat op basis van metingen uit 2001 niet is gebleken dat er structureel te hard werd gereden. Om de toen al verontruste bewoners tegemoet te komen, zijn toen twee plateaus geplaatst. De gemeente onderschrijft haar standpunt van 2005 nog steeds en stelt bovendien dat er weinig ongevallen voorkomen op de Oranjeweg. Er worden geen maatregelen overwogen.

Veilig Verkeer Nederland is echter van mening dat nu de verkeersonveiligheid en het gevoel van onveiligheid van de Oranjeweg opnieuw ter discussie is gesteld, het goed is te beschikken over goede en recente snelheidsmetingen. Voorafgaande aan deze metingen zou publiekelijk vastgesteld moeten worden bij welke uitkomst er aanvullende maatregelen zouden moeten worden genomen. Hierbij moet het karakter van de weg, maar ook de beperkingen bij de aanleg (te smalle fietspaden) meegenomen worden. VVN bepleit dat de aansluiting van de Zwarteweg op de Oranjeweg met de boogstraal te worden verkleind. De gemeente heeft reeds toegezegd hier opnieuw naar te willen kijken.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.