Home / Loenen / Nieuw monument op Ereveld Loenen

Nieuw monument op Ereveld Loenen

LOENEN – Op het Ereveld in Loenen komt een monument voor de militairen die op 19 januari 1942 omkwamen voor de kust van het Nederlands-Indisch eiland. Aan boord van een Japans oorlogsschip zijn zij, na de capitulatie bij de verdediging van het eiland Tarakant, bruut vermoord.

Het monument wordt opgericht omdat deze mannen een zeemansgraf hebben gekregen en er voor hen geen fysiek graf bestaat dat door nabestaanden en anderen kan worden bezocht. De militairen behoorden tot de kustartillerie van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger optredens te Tarakan en zijn, tegen alle regels van het oorlogsrecht zoals verwoord in de Conventies van Genève, als krijgsgevangenen omgebracht door de Japanners. Op het monument in Loenen komen de namen van deze Nederlandse en Indonesische mannen.
Het monument wordt donderdag 19 januari om 13.00 uur onthuld door Wieteke van Dort. Er is een detachement aanwezig van Het Wapen der Artillerie, evenals een groot aantal nabestaanden van de slachtoffers. Het Regiment van Heutsz steunt de plechtigheid met onder meer een erewacht. Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers verzorgt muziek.
De Oorlogsgravenstichting (OGS) ondersteunt het initiatief tot het oprichten van het monument Tarakan om deze mensen, van wie de naam de enige tastbare herinnering is, te blijven herdenken. Namen van mensen zonder graf, zoals die van hen die sneuvelden bij Tarakan, moeten zichtbaar zijn voor mensen, zodat zij kunnen worden herdacht.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.