Home / Lathum / Na legalisatie is Riverparc gewone woonwijk Zevenaar

Na legalisatie is Riverparc gewone woonwijk Zevenaar

ANGERLO – Op Wielbergen, waar vroeger de raadsvergadering van de gemeente Angerlo plaatsvonden, vond donderdag de ondertekening plaats van de overeenkomst tussen de gemeente Zevenaar en de Stichtingen van Riverparc. Dit zorgt ervoor dat permanente bewoning van de 345 recreatiewoningen op Riverparc is gelegaliseerd en Riverparc een woonwijk wordt van Zevenaar.

Woensdag gaf de gemeenteraad groen licht om de procedure te beginnen om de permanente bewoning mogelijk te maken. De ondertekening was donderdag niet voor niets op Landgoed Wielbergen in Angerlo. Daar werd in dezelfde ruimte op 20 december 2004 door de raad van de toenmalige gemeente Angerlo besloten dat de illegale bewoning moest worden gelegaliseerd.

Er is dus een hele lange geschiedenis aan de legalisering vooraf gegaan. Na de samenvoeging van Angerlo per 1 januari 2005, pakte de gemeente Zevenaar de draad weer op. Daarvoor is onder andere eind 2006 tussen de gemeente en de Stichting Woonbelangen Riverparc (voorheen Stichting Woonbelangen Rhedermeer) een intentieverklaring ondertekend.
Omdat Riverparc buitendijks ligt, is de gemeente bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Om die reden is extra aandacht besteed aan veiligheid op Riverparc, in verband mogelijke calamiteiten in het geval van hoog water. Daarvoor is – met name de kwaliteit en de hoogte – van de oever van Riverparc onderzocht en verzekerd dat de kwaliteit van de oever voldoende blijft. Omdat Riverparc nu slechts beschikt over één toegangsweg wordt er een extra noodontsluiting aangelegd vanaf de Rivierweg. Mocht er zich een calamiteit voordoen, dan blijft Riverparc goed bereikbaar voor hulpdiensten.
Nadat de legalisatie definitief is, worden de slagbomen verwijderd en vinden er enkele aanpassingen plaats om Riverparc als woonwijk aan te merken. De aanpassingen zijn minimaal, aangezien Riverparc in een goede staat van onderhoud verkeert. Onder andere de entree wordt aangepast, enkele drempels op de centrale as worden verplaatst en er worden brandkranen aangelegd.

De gemeente neemt het beheer en onderhoud van het openbaar gebied op zich, met uitzondering van de oever. Daarvoor blijft de Stichting Woonbelangen Riverparc verantwoordelijk. De gemeente ziet erop toe dat dit zorgvuldig gebeurt. Alle kosten die direct met de legalisatie te maken hebben, inclusief de aanpassingen op Riverparc zelf, komen voor rekening van de Stichting Woonbelangen Riverparc. Omdat die kosten behoorlijk oplopen, voorziet het bestemmingsplan ook in vijf bouwkavels voor nieuwe woningen. Het ontwerpbestemmingsplan dat van de legalisatie een feit moet maken, wordt op 12 januari 2012 ter inzage gelegd. Dan begint de formele bestemmingsplanprocedure.
Gedurende het hele proces is er intensief contact geweest tussen gemeente, de Stichting Woonbelangen Riverparc en het Burgerberaad van Riverparc. Het Burgerberaad is een vertegenwoordiging van de mensen die wonen op Riverparc. Het overleg is altijd in een zeer constructieve en positieve sfeer verlopen.
 

Lees ook

Verkoop oliebollen en appelflappen voor Lathumse kerk

LATHUM – Tussen Kerst en Oud en Nieuw worden in Lathum weer volop oliebollen en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.