Home / Regio / Vrijwilligers en verhalen gezocht voor erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland

Vrijwilligers en verhalen gezocht voor erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland

REGIO – Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Stichting Gelders Erfgoed starten binnenkort met een nieuw Oral History project. Na aandacht voor religieus erfgoed en historische fruitteelt, is het thema nu militair erfgoed.

De stichtingen willen zoveel mogelijk verhalen over het militaire verleden van de provincie, de effecten daarvan op het landschap, de invloed op de burgerbevolking en de ervaringen van militairen die hier gelegerd waren vastleggen. Op zaterdag 14 januari start de cursus Oral History voor vrijwilligers. De bekende Oral History documentaire-maakster Annegriet Wietsma geeft deze cursussen. Zowel nieuwe vrijwilligers voor de cursussen als mensen met een verhaal over het militaire leven in Gelderland worden gezocht. Belangstellenden kunnen zich opgeven via info@gelegerdingelderland.nl of bellen naar 0575-511826.

Oral History of ‘mondelinge geschiedenis’ is een interviewtechniek waarmee de ervaringen van mensen worden vastgelegd: het leven van alledag. Dat is zeer waardevol. Immers, wat nu nog levende geschiedenis is, is dat straks niet meer. “Om dit vast te leggen zoeken wij enthousiaste vrijwilligers die een leuke en leerzame cursus willen volgen en in 2012 interviews willen afnemen. Bent u een goede luisteraar, nieuwsgierig en wilt u uw omgeving beter leren kennen? En kunt u goed overweg met internet, e-mail, programma’s downloaden en installeren en tekstverwerken? Dan bent u van harte welkom op deze cursus. U kunt na de cursus interviews afnemen, opnemen met een eenvoudig te bedienen digitale dictafoon, een transcript maken en daarna een verhaal schrijven”, aldus de organisatie.

De cursus vindt op zaterdag 14 januari en 21 januari plaats bij Landschapsbeheer Gelderland in Rozendaal en kost € 60,- inclusief lunch en handleiding. Wie wil kan daarna deelnemen aan een vervolgtraject. Onder begeleiding van André Kaper van Landschapsbeheer Gelderland en Jette Janssen van Gelders Erfgoed gaat u dan verhalen verzamelen die onder andere zullen worden ingezet op de website van het erfgoedfestival ‘Gelegerd in Gelderland’. Hiermee kunt u uw cursusgeld terugverdienen. Er worden terugkomdagen georganiseerd om ervaringen uit te wisselen. Als u na de cursus wilt doorgaan met dit vrijwilligerswerk, dan kan dat: SLG heeft een werkgroep Oral History met jaarlijkse activiteiten.

In de zomer van 2012 staat Gelderland in het teken van ‘Gelegerd in Gelderland’: een drie maanden durend erfgoedfestival, met volop aandacht voor het militaire verleden van de provincie. Het festival bestaat uit een groot aantal activiteiten, zoals tentoonstellingen, nagespeelde veldslagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Verhalen spelen een belangrijke rol. Door de provincie Gelderland lopen belangrijke verdedigingslinies, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de IJssellinie. In de 19e en 20e eeuw werd de Veluwe hét oefenterrein bij uitstek voor dienstplichtige militairen. Het Oral History project is op zoek naar de verhalen van mensen die betrokken waren bij het militaire leven in Gelderland. En in de volle breedte: de militairen zelf, maar ook de mensen die (beroepshalve) met hen te maken hadden. Verder zoeken we naar mensen die meegewerkt hebben aan het bouwen van bijvoorbeeld bunkers, stuwen en pontons.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.