Home / Velp / Convenant Velperwaarden biedt ruimte aan agrariërs en natuur

Convenant Velperwaarden biedt ruimte aan agrariërs en natuur

VELP – De Velpse agrarische ondernemingen Nieuwenhuis en Lubbers ondertekenden samen met Natuurmonumenten op 19 december een convenant om gezamenlijk een inrichtingsplan te maken voor de Velperwaarden. In het plan wordt rekening gehouden met zowel de klimaat- en natuurontwikkeling in het gebied als met de belangen voor een gezonde, bedrijfseconomische en milieuverantwoorde agrarische bedrijfsvoering.

De Geërfden van Velp, de Agrarische natuurvereniging VSR en de heer drs. A. Hendriks die in het gebied grond gepacht heeft, zijn ook bij het convenant betrokken. Dienst Landelijk gebied regio Oost heeft een actieve en bemiddelende rol vervuld in de totstandkoming van het convenant door inbreng van gronden in en om de Velperwaarden die bij DLG in eigendom zijn.

Om een klimaatbestendige uiterwaard te realiseren heeft Natuurmonumenten gronden in de Velperwaarden van de overheid gekocht. Natuurmonumenten heeft al langer het idee de Velperwaarden zo in te richten dat het gebied kan meebewegen met de klimaatverandering. Begin 2011 heeft Natuurmonumenten daarvoor financiële bijdragen ontvangen van de Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.
Voor de betrokken agrariërs is het belangrijk dat door de nieuwe inrichting hun bedrijfsvoering niet belemmerd wordt. Zij willen economisch verantwoord boeren en een grondgebonden bedrijf kunnen voortzetten. Ook willen zij in hun bedrijfsvoering een bijdrage leveren aan een beter klimaat en milieu.

Door aankoop, ruiling en beheer en door afspraken over gebruik ontstaat er een situatie die het voor de agrariërs mogelijk maakt efficiënt en grotendeels grondgebonden te blijven boeren en die ook ruimte biedt voor meer natuur in de uiterwaard. Nog deze maand levert DLG een gebied van ongeveer 26 hectare door aan Natuurmonumenten. In de maanden erna wordt een aantal percelen binnen dat gebied en in en om de Velperwaarden van eigenaar of gebruiker gewisseld. Het doel is dat de gronden zodanig verdeeld worden dat ze een goede uitgangspositie vormen voor regulier agrarisch gebruik en voor gebruik volgens het te ontwikkelen inrichtingsplan.
Het inrichtingsplan onderscheidt drie zones: de oeverwal langs het zomerbed van de IJssel, de agrarische middenzone en de nattere zone langs de winterdijk. Het plan legt de basis voor de uiteindelijke inrichting en beheer. Door de opschuivende klimaatzones die gepaard gaan met zeer natte en zeer droge tijden, is het voor planten en dieren noodzakelijk met te kunnen bewegen met deze klimaatverandering en om daarvoor de voorwaarden te scheppen. De rivier is de hoofdas. Natuurmonumenten vindt het daarnaast belangrijk dat op lager gelegen delen water langer vastgehouden kan worden in geval van extreme droogte.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.