Home / Regio / Gemeente telt 3 rijksbeschermde dorpsgezichten

Gemeente telt 3 rijksbeschermde dorpsgezichten

REGIO – De gemeente Rheden beschikt binnenkort over drie rijksbeschermde dorpsgezichten: Dieren-Zuid en Villapark Overbeek in Velp zijn door het rijk aangewezen. Het buitengebied van Laag-Soeren volgt naar verwachting in 2012. De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht heeft als doel om aanwezige historische structuren te bewaren en te behouden. De gemeenteraad bracht in 2007 en 2008 al een positief advies uit.

Voor Rheden is de aanwijzing een belangrijke erkenning. De gemeente hecht grote waarde aan het aanwezige cultuurhistorische erfgoed. Landgoederen als Middachten en Biljoen, maar ook de 645 rijks –en gemeentelijke monumenten zijn zeer kenmerkend voor de (toeristische) uitstraling van de gemeente.
Veel praktische gevolgen heeft de aanwijzing verder niet. De bestemmingsplannen in Dieren en Velp bieden volgens het rijk al voldoende bescherming voor het behoud van historische waarden. Het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen is daarom niet nodig. Voor bouw of sloop blijven de bestaande regels van kracht. Er bestaan geen aparte subsidieregelingen voor beschermde stads- en dorpsgezichten.
De oude dorpskern van Dieren is aangewezen omdat het een combinatie is van een oorspronkelijk esdorp met een sterke 19e-, begin 20e eeuwse villaontwikkeling. Bijzonder is dat de oorspronkelijk langgerekte hoofdstructuur van het voormalige esdorp bewaard is gebleven. Ook de rijke variatie in bebouwing van hoogwaardige kwaliteit, uitgevoerd in uiteenlopende stijlen, is beeldbepalend, evenals het centraal gelegen Carolinapark en de beide kerktorens.
Het villapark Overbeek in Velp is van grote cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villapark uit het begin van de 20e eeuw. Deze parken werden ontwikkeld voor welgestelden die buiten de dichtbevolkte steden wilden wonen, in een fraai landschappelijk gebied en met goede spoorverbindingen. Overbeek is daarnaast ook een goed voorbeeld van de vele landgoederen, die omstreeks 1900 op initiatief van particulieren in villaparken werden getransformeerd. Het villapark, een ontwerp van Poortman, is ook van belang vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de aanwezige bebouwing.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.