Home / Velp / Opening school in Birma door Stichting Child Friendship

Opening school in Birma door Stichting Child Friendship

VELP – Lex Hendriks is net terug van de trip naar Birma en nog volop aan het acclimatiseren van wederom een reis naar een onherbergzaam gebied in het hoge noorden van Birma, Village 31. De stichting Child Friendschip waarvoor Hendriks actief is, is inmiddels alweer vijf jaar actief waarvan vier jaar in Birma.

Daar is men gestart met de opvang van 140 weeskinderen na de verschrikkelijke ramp van de Nargis Tyfoon. Er werden twee huizen opgeknapt, in een klooster, waar deze kinderen zijn geplaatst onder het toeziend oog van de monniken. Afgelopen jaar is Lex Hendriks van Jagyba Sport & Health in Velp, als oprichter en voorzitter van de stichting Child Friendship, drie keer naar Birma geweest om het hele project van de bouw van de school in goede banen te leiden. Elke euro die door sponsoring bijeen was gebracht, werd daar terplekke dan ook goed besteed. Hendriks: “Na vele jaren van grote onveiligheid en onrust is het nu duidelijk te merken dat de hervormingen langzaam maar zeker plaatsvinden. Na de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de vele duizenden gevangenen lijkt het dat de huidige regering in andere weg gaat inslaan. Ook het recente bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, voor het eerst sinds 50 jaar, is veel belovend. Er is een verbetering in de infrastructuur, de toegang tot het land is vele malen makkelijker dan voorheen, al met al een positieve ontwikkeling.”

In het onherbergzame gebied in het hoge noorden van Birma, Village 31, is Lex Hendriks op verzoek van de monniken uit Mandaley wezen kijken en gestart met de bouw van een school voor 350 kinderen. Door de vele regen was de opening afgelopen maand nog bijna niet doorgegaan, met extra mankracht werd het toch nog op tijd gerealiseerd. Een groot hardhouten gebouw van twaalf leslokalen op twee verdiepingen. De bomen werden met de olifanten uit het bos gesleept en vervolgens door een zelfgemaakte houtzagerij helemaal verwerkt. Het eindresultaat is geweldig. Tijdens deze reis werd Lex vergezeld door Louise Honee, een fotografe uit Arnhem, die op eigen kosten een geweldige fotoreportage heeft gemaakt voor een nieuwe brochure en een nieuw te ontwikkelen website voor de Stichting Child Friendship.

Naast een bijzonder openingsritueel buiten, werd er binnen onder het toeziend oog van de vele kinderen en ouders in de grote zaal door de monniken eveneens een openingsritueel gehouden. Het bestond o.a. uit het leeg gieten van een kannetje water in een kom, wat wel druppel voor druppel diende te gebeuren. Dit alles tijdens een gebed en onder het toeziend oog van een twaalftal monniken die toezicht hielden op de juiste uitvoering. Na afloop ontving Lex van de hoofdmonnik een mooi schilderij (foto) met de toezegging dat de grote zaal van de school vanaf heden de ‘Alexanderzaal’ zal heten.
Mede door de sponsoring van dit project door diverse relaties, bedrijven en de vele leden van Jagyba Sport & Health, is deze school gerealiseerd midden in de binnenlanden van Birma. “Op deze fantastische wijze hebben zij allen een geweldige bijdrage kunnen leveren aan een beter toekomst perspectief voor alle kinderen daar ter plekke. Volgend jaar mei, zal een van de begeleidsters daar ter plekke, naar Nederland komen en zullen er diverse scholen en Businessclubs worden bezocht voor een presentatie, tevens zal er een benefietavond worden gehouden”, aldus Hendriks. Meer informatie is te vinden op: www.jagyba.nl.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.