Home / Regio / Historische buitenplaatsen; zien en gezien worden

Historische buitenplaatsen; zien en gezien worden

REGIO – Buitenplaatsen op de Veluwezoom worden onder de aandacht gebracht van een breed publiek in het boekje ‘Historische buitenplaatsen; zien en gezien worden’. Het bijzondere erfgoed is tot leven gebracht met beeld, verhaal, fietsroutes, spel en nieuwe media.

Op 15 december ontvingen gedeputeerde Annemieke Traag en tien wethouders van Cultuurpact Rond Arnhem de eerste exemplaren. Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV’s en buitenplaatsen in de regio.
De publicatie is goed ontvangen door de aanwezige bestuurders en betrokken organisaties en buitenplaatsen. De zichtlijnen en prachtige uitzichten in het landschap vormen het centrale thema, en de rijkdom en schoonheid die werd geëtaleerd. In 2012, het landelijke themajaar van de Historische buitenplaatsen, volgt een manifestatie met hetzelfde thema ‘Zien en gezien worden’, met mode en flaneren op de buitenplaatsen van dit ‘Gelders Arcadië’.

Vanaf de zeventiende eeuw zijn in de gemeenten Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen en Arnhem zo’n honderd buitenplaatsen gesticht. Van oorsprong zijn het luxe (zomer)verblijven in de vorm van een kasteel of landhuis met tuin- en parkaanleg. De buitenplaatsen en landgoederen hebben grote toeristische waarde en vormen een prachtige overgang van het verstedelijkt gebied rond Arnhem en het Rijn en IJssel gebied naar de Veluwe.
Het boekje is op initiatief van Cultuurpact samengesteld door het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) en KCG, met steun van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. Dit boekje beschrijft niet alleen de buitenplaatsen op de Veluwezoom, maar brengt hun rijke geschiedenis en culturele belang tot leven.

Cultuurpact versterkt Gelderland met kunst en cultuur. Gemeenten, provincie en KCG bundelen creativiteit, kennis en middelen in regionaal verband. Zo komen veel meer publieksgerichte activiteiten tot stand, dan gemeenten en culturele instellingen afzonderlijk voor elkaar kunnen krijgen. Cultuurpact is actief in vijf regio’s: Achterhoek, Rivierenland, Rond Arnhem, Rond Nijmegen en Veluwe, maar liefst 48 gemeenten doen mee. Cultuurpact Rond Arnhem bestaat uit de gemeenten: Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. Op www.lekkerfietsen.nl is de fietsroute te downloaden.

Foto:
De Rhedense wethouder Harriët Tiemens ontvangt een exemplaar van Buitenplaatsen op de Veluwezoom – Foto: Sonja Pleging
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.