Home / Bronkhorst / Staatssecretaris wil dijkverlegging Cortenoever

Staatssecretaris wil dijkverlegging Cortenoever

BRUMMEN – Het ziet er naar uit dat de dijk in Cortenoever toch wordt verlegd. In een gesprek met het Brummens gemeentebestuur heeft staatssecretaris Joop Atsma verschillende alternatieven van de hand gewezen.

Op 24 november besloot de Brummense gemeenteraad nog geen besluit te nemen over de plannen voor een dijkverlegging bij Cortenoever, de raadsleden wilden meer duidelijkheid. Zijn de minder ingrijpende alternatieven echt geen optie? De raad stuurde een brief aan de Tweede Kamer, waarin onder andere een dijkverhoging en afgraving in de uiterwaarden werden geopperd.
Naar aanleiding van deze brief is staatssecretaris Joop Atsma met enkele topambtenaren van het ministerie in gesprek gegaan met burgemeester Niels Joosten en wethouder Bart Elbers. Hier gaf Atsma aan dat alternatieven voor het ministerie geen optie zijn. Vergraving in de uiterwaarden of dijkversterkingen zijn niet voldoende. Volgens Atsma is dijkverlegging in Cortenoever juist door de ligging in de scherpe bocht van de IJssel bijzonder effectief. Vergraven van de uiterwaarden hebben veel effect op de aanwezige natuur en het landschap en zijn ongeveer drie tot vier keer zo duur. Een dijkversterking is niet voldoende.

Naast de dijkverlegging zijn ook de andere onderdelen van het plan IJsselsprong besproken. Brummen heeft belang bij de groene buffer langs de Oekensebeek, recreatiemogelijkheden langs de IJssel en rondwegen bij Leuvenheim en De Hoven. Het Rijk staat positief tegenover de ontwikkelingen, maar de gemeente moet hierover in gesprek met de provincie.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.