Home / Rheden / Volop schitterende kerstcreaties op Kerstmarkt Dorpskerk Rheden

Volop schitterende kerstcreaties op Kerstmarkt Dorpskerk Rheden

RHEDEN – Aanstaande zaterdag wordt weer de jaarlijkse Kerstmarkt gehouden in de Dorpskerk te Rheden, een gezamenlijk project van de Mauritius parochie en de Dorpskerkgemeenschap.

Zoals elk jaar wordt een bestemming gezocht waar kinderen bij betrokken zijn. Het doel is deze keer KIKA (Kinderen Kankervrij); de opbrengst van de kerstmarkt komt ten goede aan onderzoek waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. “Minder pijn en strijd. En meer genezing en kwaliteit. Dat is waarvoor KiKa staat. Want kinderen met kanker worden liever gisteren beter dan vandaag,” betoogt een woordvoerder namens de organisatie. De keuze voor dit doel is ontstaan vanuit de wens om naast de acties voor derde wereldlanden, ook iets te willen betekenen voor kinderen in eigen land.
Voor de kerstmarkt zijn traditiegetrouw weer een prachtige quilt en een kerststal voor de verloting gemaakt. Verder zijn er exclusieve kerststukken, jams, chutneys, cakes, kerstspulletjes, sieraden, fraaie tweedehands spulletjes uit grootmoeders tijd, speelgoed, en nog veel meer te koop. Maar bovendien biedt de markt veel gezelligheid onder het genot van een kopje koffie met koek of een glaasje glühwein! De markt is geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Weken en maanden aan voorbereiding worden gestoken in het vervaardigen van originele en ambachtelijke koopwaren voor de kerstmarkt. Tientallen vrijwilligers uit het dorp werken er aan mee. Alleen de bloemengroep (foto) wacht: de ongeveer twintig leden maakt de kerststukjes in de laatste week. Dat ligt natuurlijk aan de aard van de grondstoffen: natuurlijk groen heeft een beperkte levensduur. Wil Kuiper en Wil Rutten relativeren het werken op het nippertje wel enigszins. “In oktober beginnen we met de inkoop van kaarsen, balletjes en andere versieringen. We zoeken naar smaakvolle spullen, we willen geen goedkope rommel verwerken in onze kerststukjes,” stellen de dames. Een jaar lang worden ook allerlei spulletjes bewaard die de dames denken te kunnen verwerken: stukjes hout uit bos of tuin, dennenappels, kurken. Het tweetal doet – samen met zes anderen – het werk voor de liturgische bloemstukken en boeketten al zo lang, dat ze precies weten wat ze willen en nodig hebben. De manden en potten worden geschonken door gemeenteleden evenals het groen, maar ook bij de opmaak wordt gestreefd naar unieke werkstukken. “Bij onze kerstmarkt zul je geen serieproducten aantreffen. Iedereen maakt haar eigen werkstuk en neemt daar ook de tijd voor. Er wordt niet even snel iets in elkaar geflanst. De dames die nog niet zoveel ervaring hebben, helpen we met het uitzoeken van de materialen voor een harmonieuze combinatie van vorm en kleur en we leren ze basistechnieken. Dat je takken en kaarsen moet aanpunten of hoe echt blad op ijzerdraad zet, bijvoorbeeld.” De dames letten ook op de trendkleuren en -stijlen; is dat het ‘Fingerspitzengefühl’ van de kunstenaar? De dames lachen bescheiden: “We halen inspiratie uit vaktijdschriften.” Als alles klaar is, worden de stukken ook nog eens mooi geëtaleerd met doeken en verhogingen. “Het moet er echt leuk uitzien,” vinden Kuiper en Rutten

De verkoop van de kerststukjes zorgt elk jaar voor een substantieel aandeel in de totale opbrengst: rond de tweeduizend euro. Toch zijn de prijzen uitermate sympathiek: variërend van vijf euro voor een klein stukje tot vijfentwintig, dertig euro voor een imposant tafelstuk. Wees gewaarschuwd: er is altijd een stormloop op de inmiddels befaamde kerststukken, dus wie iets moois wil scoren, moet er vroeg bij zijn!
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.