Home / De Steeg / Rheden wil inwoners meer bij politiek betrekken

Rheden wil inwoners meer bij politiek betrekken

DE STEEG – Kort na het aantreden van de nieuwe raad in maart 2010 is besloten het huidige vergadermodel onder de loep te nemen. Om het vergadermodel te evalueren en te bepalen welke wensen er waren, zijn er in het voorjaar van dit jaar twee enquêtes gehouden. Één onder vijftien regelmatige bezoekers van de raadsvergadering en enkele inwoners, de andere is gehouden onder de raadsleden, de raadsvolgers, collegeleden en ambtenaren. Ook heeft een Klankbordgroep uit de raad meegedacht over mogelijke verbeteringen.

Per 1 januari 2012 wordt het vergadermodel van de Rhedense gemeenteraad aangepast. De gemeente wil onder andere haar inwoners meer bij de politiek betrekken en houdt daarom twee maal per jaar een raadscafé waarbij inwoners in een ongedwongen sfeer kunnen debatteren met de raadsleden over een thema. Daarnaast worden inwoners, instellingen actief uitgenodigd om mee te spreken tijdens de oriëntatieavonden.
Ook krijgt de raad een eigen website die actueel en toegankelijk is. Hier kunnen vragen van de raadsfracties en antwoorden van het college op geplaatst worden. Daarnaast wordt er naar gestreefd om in de eerste helft van 2012 audio- en videoverslaglegging te realiseren zodat inwoners op een gemakkelijke wijze kennis kunnen nemen van de vergaderingen.
Voor de raad zelf veranderen er in het nieuwe jaar ook een aantal zaken. Het huidige model hoeft niet ingrijpend te veranderen, maar een aantal zaken kunnen efficiënter. Zo wordt er vanaf 1 janui gebruik gemaakt van interruptiemicrofoons. De vergadering wordt hierdoor levendiger omdat sprekers naar voren moeten lopen om in de microfoon te kunnen spreken. Voor mensen die slecht ter been zijn, komt er een microfoon op de tafels te staan. De vaste aanvangs- en eindtijden verdwijnen tijdens de parallelle sessies voor de informatieavonden. Ook moet er meer ruimte voor debat komen tijdens de informatieavonden.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.