Home / Velp / Schoonmaak van de rodelbaan

Schoonmaak van de rodelbaan

VELP – Na jaren van geen onderhoud, zijn afgelopen zondag de eerste onderhouds-werkzaamheden aan de Velpse rodelbaan begonnen. Vanaf 14.00 uur staken zo’n vijftien vrijwilligers de handen uit te mouwen om de rodelbaan te ontdoen van onkruid, takken en andere obstakels.

Het initiatief van de werkzaamheden ging uit van Buurtvereniging Alteveer. In overleg met de afdeling Rayonbeheer van de gemeente Rheden, werden de gesnoeide takken aan de rand van de baan gelegd. Die baan is ooit aangelegd als een werkgelegenheidsproject in de jaren ‘20. De Geërfden van Velp hebben zich lange tijd bekommerd om het onderhoud van de baan en er was zelfs in de jaren ‘20 en ‘30 een soort van rodelclub die wedstrijden organiseerden. Na de oorlog werd er nog wel gerodeld maar niet meer, voor zo ver bekend, in georganiseerde vorm. De gemeente deed het globale onderhoud. In de jaren ‘80 is de baan nog een keer opgeknapt, maar daarna is het onderhoud niet echt meer gecontinueerd.

Om een stukje Velps erfgoed en vermaak van de ondergang te redden, is nu een begin gemaakt met de onderhoudsactiviteiten. De baan is in slechte staat en nog lang niet klaar en kan dus ook nog niet als zodanig gebruikt worden. De Gemeente Rheden onderhoudt de baan als wandelpad. Dit is begrijpelijk, gezien de huidige financiële situatie. Het onderhoud is daarom niet voldoende voor een rodelbaan. Dit stukje burgerparticipatie, waar de gemeente ook voorstander van is, kan hierbij uitkomst bieden. Deze activiteiten kosten geen geld en hebben zeker hun meerwaarde. Inmiddels zijn er vele enthousiastelingen die dit stukje Velps vermaak een warm hart toedragen en dus ook letterlijk mee aan het werk willen. Rodelen gebeurt toch en het kan daarom maar beter zo zijn dat het veilig kan.
Zondag kregen de vrijwilligers een beeld van de verdere verwachte werkzaamheden en is er tijdens de werkzaamheden gebrainstormd over andere acties. Zo kan met een paar simpele ingrepen de situatie onder aan de baan richting de weg een stuk veiliger gemaakt worden.
De vrijwilligers gaan er niet van uit dat alle werkzaamheden zonder kosten gedaan kunnen worden. Zij hopen dan ook op samenwerking van derden en de gemeente. Voor de eerste sneeuw valt zullen er zeker nog werkzaamheden verricht worden. De vrijwilligers hopen dan ook een keer tijdens de winter een wedstrijd rodelen te kunnen organiseren met chocolademelk en prijsjes? Wellicht kunnen dan oude tijden herleven in een modern jasje. Of dit laatste deze winter al bereikt wordt valt nog te bezien maar het enthousiasme is er zeker niet minder om.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.