Home / Doesburg / Doesburgse gemeenteraad keurt de begroting af

Doesburgse gemeenteraad keurt de begroting af

DOESBURG – Het wordt volgende week spannend in de Doesburgse gemeenteraad. Op 8 november móet de gemeentelijke begroting worden vastgesteld. Tijdens de behandeling vorige week ging het helemaal mis. Er was een fikse botsing tussen wethouder Bouman en een deel van de raad. Het ging om 125.000 euro extra beschikbaar gesteld Wmo-geld dat Bouman wilde oormerken, tégen een eerder afspraak met de raad in.

Het bedrag van 125.000 euro is een eenmalige verhoging van de Wmo door de Rijksoverheid. Het college besloot begin oktober dat bedrag weg te zetten voor toekomstige uitgaven in het kader van de Wmo. Dat heet ‘oormerken’, ofwel het geld speciaal voor een onderwerp apart houden. De Doesburgse gemeenteraad heeft echter vorig jaar besloten die werkwijze niet meer toe te passen en daar werd wethouder Willem Bouman door D66-leider Wil Hoogstraten tijdens de vergadering over de financiën aan herinnerd. De sociaal zeer betrokken SP-wethouder schoot vervolgens uit z’n slof en hij noemde die beslissing dom en fout, of iets van die strekking. Vervolgens vroeg hij een schorsing aan om zijn partijgenoten te overtuigen van het belang van dat oormerken. Zijn opmerkingen richting gemeenteraad werden door Hoogstraten (D66) intussen ‘minachting richting gemeenteraad’ genoemd en dus hoog opgenomen.

Na de schorsing had Bouman zich herpakt en in het verloop van het debat zwakte hij zijn woorden wat af, zonder zijn standpunt te verlaten. Maar het nam niet weg dat er verdeeldheid in de raad bleef over het oormerken van geld. De conclusie was dat de begroting met 8 tegen 7 stemmen werd verworpen en er dus op dinsdag 8 november een nieuw voorstel van het college moet liggen. Keurt de gemeenteraad die nieuwe begroting vervolgens niet goed, dan heeft Doesburg een probleem. De provincie – die alle gemeentelijke begrotingen toetst – wil immers uiterlijk 15 november een door de gemeenteraad goedgekeurde begroting voor 2012 hebben. Lukt dat niet, dan is de kans reëel dat Doesburg onder toezicht wordt gesteld, met alle onwerkbare gevolgen van dien.
Naast de botsing over de Wmo ging het er tijdens de bijeenkomst ook hard aan toe in een debat tussen CDA en Stadspartij en had de raad ook moeite met de al eerder aan het licht gekomen rekenfout van drie ton per jaar, waardoor inkomsten werden opgevoerd die er feitelijk niet zijn. Ook daar wordt op 8 november weer over gesproken.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.