Home / Dieren / Bewonersinitiatief voor aanleg glasvezel in Dieren

Bewonersinitiatief voor aanleg glasvezel in Dieren

DIEREN – De hoeveelheid gegevensverkeer is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Vaste- en mobiele telefonie, interactieve televisie en internet zorgen voor een steeds hoger dataverbruik van huishoudens. Hierbij worden de grenzen van wat mogelijk is via de traditionele koperen telefoonkabel of coax-tv kabel langzamerhand bereikt.

Glasvezel biedt hiervoor een oplossing. De hoeveelheid gegevens die via glasvezelkabel kan worden verzonden en de snelheid waarmee dit gebeurt is ongeëvenaard in vergelijking met de bestaande technieken.
Glasvezelaanleg wordt echter niet vanuit de overheid verzorgd. Burgers kunnen wel zelf een initiatief vormen en dan in samenwerking met een landelijke partij glasvezel in hun stad of dorp laten aanleggen. In tientallen dorpen en steden in Nederland (o.a. Eerbeek en Brummen) is dit inmiddels al gebeurd of wordt het aangelegd.
Ook in Dieren is onlangs de start gemaakt met het formeren van een burgerinitiatief. Zodra een stuurgroep is samengesteld, gaat deze om de tafel zitten met het college van B en W van de gemeente Rheden en met een glasvezelaanlegger om tot verdere afspraken te komen. Initiatiefnemer Geert Jan Blauw: “In eerste instantie zoeken we deelnemers aan de stuurgroep en zogenoemde ‘straatambassadeurs’. Dit zijn mensen die in hun omgeving polsen of er belangstelling is voor de aanleg van glasvezel. Pas als zo’n vijfentwintig procent van het bewonersgebied aangeeft in principe belangstelling te hebben, gaat de schop de grond in. Dierense ondernemingen zoals Barisoft en Lomar Sportvilla hebben zich ondertussen al achter het initiatief geschaard.”

Het glasvezelnetwerk is in tegenstelling tot bijvoorbeeld het tv-kabelnetwerk een open netwerk. Dit betekent dat meerdere partijen hun diensten aanbieden via glasvezel en bewoners zelf kiezen tussen bijvoorbeeld een KPN-, UPC-, Ziggo- of ander abonnement. Elk bedrijf biedt verschillende abonnementsvormen tegen verschillende voorwaarden en prijzen.
Blauw: “De basisprijs van een glasvezelabonnement komt ongeveer overeen met een gecombineerd abonnement voor radio, televisie, telefoon en internet. Daarbij kun je altijd kiezen voor extra’s, zoals hogere downloadsnelheden of extra tv-kanalen. Wij verwachten dat medio 2012 begonnen kan worden met de aanleg, als voldoende bewoners interesse aangeven.”
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.