Home / Velp / Viering 90-jarig bestaan van Het Nuthoen in Velp

Viering 90-jarig bestaan van Het Nuthoen in Velp

VELP – De Velpse Pluimvee en Sierduivenvereniging “Het Nuthoen” bestaat dit jaar 90 jaar. Reden voor het bestuur om een receptie te organiseren waarbij dit kan worden gevierd. Hiervoor zijn niet alleen de leden, maar ook oudleden en afgevaardigden van bonden en zusterverenigingen uitgenodigd. Het belooft een leuke ontmoeting te worden van mensen die de hoenders een warm hart toedragen.

Al is de vereniging dan 90 jaar oud, ze is nog steeds springlevend. Het aantal leden is wel gestaag gedaald; waren er dat in de tachtiger jaren bijna 150, nu telt de vereniging nog ruim 50 leden. Maar de vele activiteiten houden de animo van de leden voor hun club heel groot. Zo zijn er themabijeenkomsten, hokbezoek, jongdierendag en natuurlijk de jaarlijkse tentoonstelling waarbij de fokkers met gepaste trots hun fraaiste dieren tonen. Tijdens dit jubileumjaar zijn er extra activiteiten geweest, zoals de lezing door drs. B. Mombarg over zijn proefschrift ‘Houden van kippen’ en de excursie naar het Nationaal Pluimveemuseum in Barneveld.

De tentoonstelling vindt dit jaar al weer voor de derde keer plaats in de kassen van het Groenhorst College in Velp. Door de samenwerking met deze school hoopt men dat ook jongeren niet alleen meer belangstelling krijgen voor kippen en konijnen, maar dat ze ook daadwerkelijk iets met deze mooie hobby gaan doen. Zo worden op de vrijdagmiddag de bassisschoolleerlingen uit de hogere groepen in de gelegenheid gesteld een rondleiding te krijgen over de tentoonstelling.

Het is een algemene trend dat de belangstelling voor alles wat met voeding, natuur en landelijke omgeving te maken heeft de jaren jaren flink is toegenomen. Dat is aan Het Nuthoen niet voorbij gegaan: meerdere nieuwe aanmeldingen en altijd veel belangstelling voor de PR-stand. Met deze stand staat men jaarlijks op het Schaapscheerderfeest in Rheden, tijdens de Velleper Donderdagen en bij de manifestatie Dieren met Dieren. Dit doet men samen met de konijnenvereniging Ons Sport Ras uit Rheden.

De receptie van Het Nuthoen wordt gehouden in de kassen van het Groenhorst College te Velp op vrijdag 4 november van 18.30 tot 20.00 uur. Aansluitend zal de jubileum-tentoonstelling worden geopend door Mevr. J. Spijkerboer, de directeur van het Groenhorst College. Deze tentoonstelling is voor het publiek gratis toegankelijk op vrijdag 4 november van 20.30 tot 22.30 uur en zaterdag 5 november van 10.00 tot 16.00 uur. Het Groenhorst College is te vinden aan de Pinkenbergseweg 5f te Velp.

In het kort de geschiedenis van Het Nuthoen: In 1921 staken een aantal vooraanstaande mensen uit Rozendaal en Velp de koppen bij elkaar en besloten tot de oprichting van een pluimveevereniging. Op 31 maart 1921 werd tijdens een vergadering de vereniging officieel opgericht.

 

 

In die tijd werden hoenders gehouden voor hun nuteigenschappen, vandaar dat de naam ‘Het Nuthoen’ werd gekozen. De vereniging groeide gestaag en kreeg regionale en zelfs landelijke bekendheid. Vele topfokkers waren lid, waaronder meerdere bekende keurmeesters.
De vereniging kende ook een beschermheer, baron W. van Pallandt van Rosendael. Tot zijn overlijden in 1977 bleef de baron in de vereniging geïnteresseerd en gaf hij ook financiële ondersteuning.

In de donkere oorlogsjaren ’40-’45 heeft Het Nuthoen grote sympathie verworven bij de inwoners van Velp door eieren beschikbaar te stellen aan zieken, bejaarden en onderduikers. In die tijd werden ook veel mensen lid die geen hoenders of duiven hielden; enkel en alleen om het feit dat zij Het Nuthoen een warm hart toedroegen.
De vereniging was altijd zeer actief en organiseerde naast haar eigen tentoonstelling ook wel een Provinciale tentoonstelling. Binnen Het Nuthoen was ook veel aandacht voor de oude Nederlandse rassen. Zo werden er onder andere veel Kraaikoppen, maar ook Uilebaarden, Brabanters, Kuifhoenders en Baardkuifhoenders gefokt van zeer goede kwaliteit. Een naam die hierbij zeker genoemd moet worden is die van Jan Peters (1901-1984), die zich zijn hele leven inzette voor behoud van het Nederlands ras. Er ontstond een goede band met het Nederlands Openluchtmuseum waar men zich speciaal toelegde op de zeldzame Nederlands rassen.

Voor nadere informatie: hetnuthoen@aol.com

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.