Geëerd door de Staat Israël

DIEREN – Eén van de belangrijkste taken die de Staat Israël zich stelt is het eren van mensen die zelf niet Joods zijn en die met inzet van eigen leven tijdens de Holocaust Joodse medeburgers probeerden te redden. In de Dierense Sjoel vond donderdag zo’n Yad Vashem ceremonie plaats.
Geëerd werden daar mevrouw Dientje Bonga – Wijlhuizen en namens zijn overleden vader de heer Balt Schuling, nam zoon Theo Schuling de onderscheiding Rechtvaardigen onder de Volkeren in ontvangst. De onderscheiding, met de medaille en de daarbij horende certificaten, werd uitgereikt door Yigal Bauch, diplomaat voor Police and Public Security van de Ambassade van Israël, onder toeziend oog van burgemeester Petra van Wingerden – Boers van de gemeente Rheden.
De heer Schuling was huisarts met een apotheek aan huis. Tijdens de mobilisatie was hij bovendien verbonden aan het militaire hospitaal in Amersfoort. Een verpleegster van dit ziekenhuis vroeg hem of hij onderduikers in huis wilde nemen. Dokter Schuling en zijn vrouw Dientje waren hiertoe bereid. In 1942 openden zij hun huis voor de eerste ontheemden. Er was een schuilplaats gemaakt voor twaalf personen, met twaalf matrassen. Na de oorlog scheidde het echtpaar, beiden hertrouwden en hebben elk een nieuw gezin gesticht.
In een interview in 2010 antwoordt mevrouw Bonga op de vraag of ze hetzelfde weer zou doen (mensen laten onderduiken) zonder enige aarzeling volmondig ‘ja’. – Foto Lotte Bienias.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.