Burgemeester feliciteert 100-jarige mevrouw J. Dogger-Stupp in Dieren

DIEREN – Burgemeester Petra van Wingerden-Boers bracht maandag 24 oktober een bezoek aan mevrouw Josefine Dogger-Stupp in verband met haar 100e verjaardag op de dag ervoor (zondag 23 oktober). Ter gelegenheid hiervan bood de burgemeester mevrouw Dogger-Stupp een boeket bloemen aan.

Mevrouw Dogger-Stupp is geboren op 23 oktober 1011 in Sinzig am Rhein (Duitsland). In haar jonge jaren was zij actief in de socia-lis-tische arbeiders-beweging en net als haar ouders en zuster een fel tegenstandster van het op-ko-men-de na-tio-naalsocialisme. Dat had tot gevolg dat zij in 1933, toen Hitler aan de macht kwam, moest vluch-ten. Zij kwam in Amsterdam terecht, maar ook van hieruit bleef zij tot 1940 contacten onder-houden met verzetskringen in Duisburg. Na de inval van de Duitsers in Nederland moest ze in Am-sterdam on-der-duiken. Maar ze bleef zich verzetten en deed dat in samenwerking met de ondergrondse be-we-ging Oranje, die haar valse papieren bezorgde op verschillende namen. Desondanks zwierf ze van het ene naar het andere onderduikadres. In 1944, nadat ze ternauwernood aan een razzia ontkwam, werd de situatie waarin ze verkeerde haar licha-me-lijk en geestelijk toch te machtig. Met het risico te worden ontdekt, werd ze opgenomen in een ziekenhuis in Amsterdam. Daar hoorde ze na verloop van tijd dat haar familie in Duisburg was gearresteerd en ernstig was mishandeld. Haar vader werd uiteindelijk terechtgesteld, moeder en zuster werden veroordeeld tot lange tuchthuis-straffen.

In Amsterdam ont-moet-te ze Henk Dogger, met wie ze in 1945 in het huwelijk trad. Na en-ke-le jaren in Amsterdam te hebben gewoond, verhuisde het paar naar Velp. Dit omdat haar echtgenoot direc-teur was van de sport-fondsenbaden in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Na het overlijden van haar man in 1982 bleef mevrouw Dogger in Velp wonen. Na een aantal jaren is ze verhuisd naar het verzorgingshuis Gelders Hof in Dieren, waar ze een goede verzorging geniet.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.