Centrumplan Eerbeek begint met aanpak winkelpleinen

EERBEEK – Wie het totale Centrumplan Eerbeek bekijkt, ziet een project dat zowat Chinese proporties heeft als je het in één klap uit zou voeren. Dat gebeurt echter niet. Het realiseren van het gehele en omvangrijke plan gebeurt in fases, te beginnen met de winkelpleinen van Eerbeek.

Zeer binnenkort al starten de werkzaamheden op het Oranje Nassauplein. En wat betreft projectleider Justin Asma is dat een voorbeeld van de wijze waarop de gemeente Brummen en de projectontwikkelaars het hele project willen aanpakken. Het Oranje Nassauplein wordt opnieuw ingedeeld. “Marktlieden, bewoners en winkeliers zitten daar samen om de tafel om gezamenlijk een plan te bedenken. Wij begeleiden dat, omdat hen de specifieke technische kennis ontbreekt en we hebben de kaders over wat kan en mag aangegeven, maar de ideeën zijn van de betrokkenen afkomstig. Ik ben daar zeer enthousiast over”, aldus Asma.
Hij krijgt bijval van Reinoud Keesmaat. De Eerbekenaar is stedenbouwkundige van professie, maar zit als betrokken dorpsbewoner in de kerngroep van vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke groeperingen die input levert aan de plannenmakers en uitvoerenden. “Ik zie dat het mee laten denken door rechtstreeks betrokkenen in het geval van het Oranje Nassauplein heel goed werkt. Zij zorgen voor input en koppelen ook terug naar hun achterban. Daardoor is het mogelijk plannen te maken die breed worden gedragen en daardoor weinig weerstand opwekken. Dat houdt de vaart in het project”, aldus Keesmaat.

Belangrijk is volgens Asma en Keesmaat, dat er nu eindelijk ook zichtbaar wordt begonnen. Er zijn al jaren plannen gemaakt, fondsen aangeboord en voorbereidingen getroffen, maar dat was allemaal wamper zichtbaar. Met de opknapbeurt voor het O. Nassauplein wordt het eerste deeltje van het Centrumplan zichtbaar. En snel daarna volgt het Stuyvenburchplein. “We hebben dat in de plannen naar voren gehaald”, aldus Asma. Eén van de projecten op dat plein, is het complex op de hoek Stuyvenburchstraat en Illinckstraat. Daar gaat Zweersbouw winkelruimte met daarboven appartementen realiseren. B en W heeft daar inmiddels mee ingestemd.
“Dat is inderdaad een project waar de gemeente Brummen en ontwikkelaar Roosdom Tijhuis niet rechtstreeks bij betrokken zijn”, aldus Asma. “Maar het maakt wél deel uit uit van het Centrumplan. Het is daar dus aan getoetst.” Het Centrumplan – officieel heet het project ‘Eertbeeck’ – is een lijdraad voor een totale opknapbeurt voor het centrum van de grootste kern van de gemeente Brummen, maar nog heel veel details moeten de komende jaren worden uitgedacht en ontwikkeld. Het gebeurt in stapjes.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.