Bezwarencommissie Rheden adviseert te stoppen met koopzondagen

RHEDEN – De commissie beroep- bezwaarschriften geeft de gemeente Rheden het advies om het besluit om 52 koopzondagen per jaar toe te staan, te herroepen. Dat werd donderdag bekend. Tegen de koopzondagen is bezwaar gemaakt door de Stichting Verruiming Zondagopenstelling, CNV Vakmensen en een aantal winkeliers uit Velp.

De kleine winkeliers in Velp zijn bang voor de concurrentiestrijd met de supermarkten, die om de openstelling hebben gevraagd. De commissie voert in haar uitspraak aan dat Rheden ten onrechte gebruik maakt van de toerismebepaling in de nieuwe winkeltijdenwet. Ze ziet niet in waarom supermarkten positief bijdragen aan toerisme. Tijdens de hoorzitting op 20 september was uit de vraagstelling van de als onafhankelijk bedoelde commissie, al te horen dat ze de richting uitdachten als waarin ze nu uitspraak deden. Overigens hoeft de gemeente het advies niet te volgen en beslist uiteindelijk de gemeenteraad over de koopzondagen.

Uiterlijk 20 december komt een nieuw voorstel in de gemeenteraad. Tot dan mogen winkels in Dieren, Rheden en Velp in ieder geval open zijn op zondag. Dat is tegen het zere been van de stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling. Voorzitter Henry Konijn zegt dat supermarkten nu tot het eind van het jaar de tijd hebben om omzet te halen ten koste van de winkeliers die zich zo hebben verzet.

De gemeente Rheden is in een reactie verbaasd over het advies van de commissie. De uitspraak staat immers haaks op een tussentijdse uitspraak van het college van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat vond dat de koopzondagen wel het toerisme ondersteunen. Konijn denkt nu in de bodemprocedure goede kans te maken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.