Kameleon-kids en social media

VELP – De kinderen van groep 7/8 van basisschool de Kameleon uit Velp kregen vrijdag les over het gebruik van internet en in het bijzonder sociale media als Twitter, Facebook, Hyves en dergelijke.

De les begon met het invullen van een vragenlijst met gegevens. De kinderen moesten antwoord geven op vragen als: Wat is je naam? Waar woon je? Wat is je telefoonnummer? Ga je nog weg in de herfstvakantie? Welke dag ga je weg? De leerlingen vulden dit allen feilloos in. “Als ik nu kwaad zou willen… kan ik zo zien bij wie ik op welke dag thuis zou kunnen inbreken. Jullie geven mij allerlei informatie en kennen mij pas 3 minuten.” Zegt de heer Beumer van Digitaal Leerplein (foto) en zet daarmee de kinderen aan het denken.
De boodschap die hij daarmee overbrengt is gelijk duidelijk: geef niet te veel informatie van je zelf weg, ook niet op het internet. Alle informatie die je op internet zet is daar voor altijd en op een simpele wijze via Google terug te vinden. Dus als jij daar nu iets heel vervelends op zet, staat dat er later nog op als jij gaat solliciteren.
Gedurende de les legde Beumer begrippen uit als hoax, spam, pop-ups, nicknames en vertelt hij hoe kinderen onveilige sites kunnen herkennen en dat ze voorzichtig moeten zijn bij het plaatsen van foto’s. Daarnaast is duidelijk gesproken over gevolgen van het zogenoemde cyber-pesten. Samen met de kinderen is een Tips Top 10 voor veilig internet samengesteld. Deze lijst hangt voortaan bij de computers in het lokaal. Het was voor de leerlingen een verhelderende en leerzame ochtend.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.