Regionaal Vuurwerkteam politie is weer actief

REGIO – Het Regionale Vuurwerkteam van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland is ook dit jaar weer gestart met haar werkzaamheden. Een speciaal rechercheteam van acht rechercheurs doet, in de aanloop naar de jaarwisseling, onderzoek naar overtredingen van de vuurwerkwetgeving.

In het bijzonder de invoer, de handel en opslag van partijen illegaal (niet goedgekeurd) vuurwerk door particulieren, krijgen van dit rechercheteam volop de aandacht. De politie hoopt met de opsporingsactiviteiten en de inbeslagname van partijen illegaal vuurwerk een bijdrage te leveren aan een veiliger nieuwjaarsviering en het terug-dringen van letselongevallen door illegaal vuurwerk.

Jaarlijks vinden er persoonlijke ongelukken plaats met vuurwerk, met ernstig letsel of zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg. Zo ook vorig jaar. Niet zelden blijkt bij deze incidenten sprake te zijn geweest van gevaarlijk illegaal vuurwerk.
Ook de aangerichte schade door het afsteken van het doorgaans extra zware vuurwerk in de vorm van lawinepijlen, nitraatbommen, Chinese rollen, flowerbeds, enz. is ieder jaar zeer aanzienlijk. Het schadebedrag voor particulieren, bedrijven en overheden is enorm.
Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonwijken of andere niet veilige plekken worden opgeslagen een gevaar voor omwonenden.

Het Regionaal Vuurwerkteam heeft vorig jaar (2010/2011), gedeeltelijk in samenwerking met wijkteams, het milieuteam en andere politieregio’s, ruim 20 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen. Tegen 29 meerderjarige- en vier minderjarige verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Als ‘bijvangst’ werden verder processen-verbaal opgemaakt voor overtredingen van de Wet Wapens en Munitie en voor heling.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.