Luistersteen in Rozendaal

ROZENDAAL – Wethouder Arno Adema van de gemeente Rozendaal onthulde donderdag een nieuwe luisterplek van de Liberation Route. Samen met directeur Jurriaan de Mol van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) luisterde hij naar het hoorspel ‘Vliegende Bommen op Rozendaal’. De luisterplek tegenover de ingang van Kasteel Rosendael is gemarkeerd met een veldkei en vertelt het verhaal van de V1’s die in 1944 over Rozendaal vlogen en daarbij regelmatig vroegtijdig neerstortten.

De nieuwe luisterplek in Rozendaal vertelt over de V1-wapens die de bezetter afvuurde op de Antwerpse haven. Menig ‘vliegende’ bom’ stortte vroegtijdig neer in en rond Rozendaal. Schoolmeester Slempkes beschreef in die tijd de ravage en angst na inslag. Eén van de dorpskinderen, nu op hoge leeftijd, weet het nog als de dag van gisteren. Het verhaal wordt vertelt in de vorm van een hoorspel dat te beluisteren is in drie talen.
Tijdens de onthulling vertelde Jurriaan de Mol, directeur van het RBT KAN, over het succes van de Liberation Route. Het project uit de ‘Market Garden omgeving’ vindt navolging in Zuid-Engeland (de havens waaruit invasiemacht vertrok), de Normandische stranden, Parijs, de Ardennen en ook Berlijn. “Al die plekken haken aan en worden met elkaar verbonden”, aldus De Mol.
In 2014, tijdens de herdenkingen van 70 jaar D-Day, wordt de Europese Liberation Route gepresenteerd. Vanaf dat moment zijn ook de luisterplekken in Zuid-Engeland, Normandië, Ile de France, Parijs, Ardennen, Nordrhein-Westfalen en Berlijn klaar. Daarmee ontstaat een 3.000 kilometer lange belevenisroute die het mogelijk maakt het pad te volgen dat de bevrijders bewandelden tijdens de bevrijding van West-Europa.

De Liberation Route telt momenteel 52 luisterplekken. Iedere ‘luisterplek’ is gemarkeerd met een veldkei, waar een drietalig hoorspel te beluisteren is. Dat vertelt op indringende wijze over de gebeurtenissen op die plek. Bijvoorbeeld over ‘Een Brug te Ver’, ‘De vluchtelingen in het Nederlands Openluchtmuseum’, ‘De Hel van Ellecom’ of de ‘Brug naar de vrijheid’ in Dieren. Het hoorspel in Rozendaal vertelt over de V1 en V2 wapens die de bezetter afvuurde op de Antwerpse haven. Menig ‘vliegende’ bom’ stort vroegtijdig neer in en rond Rozendaal. Dorpsonderwijzer Slempkes beschreef de ravage en angst na een inslag. Eén van de dorpskinderen, nu op hoge leeftijd, weet het nog als de dag van gisteren. Het verhaal is tot stand gekomen met de hulp van de heer Drosten uit Rozendaal die als klein kind de gebeurtenissen meemaakte.

De luisterverhalen zijn met een eigen MP3, iPod, of mobiel te beluisteren en kunnen voor het bezoek gratis worden gedownload vanaf www.liberationroute.com. Met de nieuwste generatie mobiele telefoons kan dit ook direct bij de veldkeien. Alle verhalen zijn tevens te beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 (€ 1,- per gesprek). Bij de lokale VVV’s zijn gratis brochures verkrijgbaar met overzichten van luisterplekken, oorlogsbegraafplaatsen, musea en monumenten in de regio.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.