Hoogste punt Emmapiramide

ROZENDAAL – Donderdagmiddag verbond wethouder Tiemens (foto) de bestaande toren van de Emmapiramide met het nieuwe deel. De bestaande uitkijktoren werd vervolgens op de nieuwe verdiepingen getakeld. De Emmapiramide is van de gemeente Rheden en staat aan de Kluizenaarsweg in Rozendaal.

De verhoging van de toren bestaat uit twee verdiepingen. Dit komt neer op vijf meter extra hoogte en wordt uitgevoerd in dezelfde houtsoort als de bestaande toren; het tropisch hardhout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het nieuwe deel komt ónder de bestaande toren.
De bestaande toren is half september van de bult gehaald. Er zijn vervolgens twee nieuwe verdiepingen gebouwd en nu wordt de bovenkant door aannemingsbedrijf Bumé BV er weer opgeplaatst.

Door het ophogen verbetert het uitzicht op het IJsseldal. Bij de bouw van de huidige toren was het aangeplante bos er omheen nog laag, maar nu groeien er bomen in het zicht. In de loop der jaren is door selectief bosbeheer ook al iets meer zicht op het dal ontstaan.

De bult waarop de toren ligt, heet Emmapiramide. In 1891 werd er voor werkverschaffing – geïnitieerd door de Geërfden van Velp – op de Kluizenaarberg een uitkijkheuvel gebouwd. Het ging toen om een berg waarvan gekeken werd of er ergens branden waren. Later kwam er op de heuvel een houten uitkijktoren om nog verder te kunnen kijken.

Ook het paadje op de Emmapiramide en de trapleuningen worden opgeknapt. Het duurt dus nog even voordat bezoekers de nieuwe hoogte kunnen beklimmen. De oriëntatietafel, waarop de bezoeker kan lezen wat er in de verte te zien is, wordt vervangen. In het voorjaar opent de gemeente Rheden de toren officieel. Na de werkzaamheden kunnen bezoekers de toren al wel beklimmen.
De werkzaamheden zijn bewust in het najaar gepland om de flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Mede dankzij Europese en provinciale subsidie kan de toren worden opgehoogd – foto: Marc Pluim

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.