Jubileum en afscheid Dorpsverfraaiing/Floralia Loenen

LOENEN – Veertig jaar inzetten voor een kleurig, schoon en leefbaar dorp is een flinke tijd. Een mijlpaal voor de commissie Dorpsverfraaiing om even bij stil te staan, maar geen reden voor een groot feest. Het wordt de laatste tuinavond, want de commissie houdt na 31 oktober op te bestaan.

Wel gaat een werkgroepje nog door met enkele activiteiten. Deze commissie gaat op deze avond op bescheiden wijze aandacht besteden aan dit jubileum, met een tuinavond in het Jeugdhuis, want in de afgelopen periode is er toch veel bereikt.

Bij het komende jubileum en afscheid blikt de commissie (Johan Geerdink, Annie Modderkolk, Catrien Kobussen en Jan Schiphorst) nog even terug op de afgelopen veertig jaar. Voorzitter Johan Geerdink vertelt hoe de commissie Dorpsverfraaiing in 1971 van de grond is gekomen. “Het idee kwam binnen bij de Dorpsraad Loenen, die er wel wat in zag. Enkele fanatieke tuinliefhebbers wilden graag tuinkeuringen om hierbij het hele dorp te betrekken en te verfraaien. De oprichting vond plaats in Cafe Modern, met een goede opkomst. Er werd een bestuur gevormd met Henk Witteveen, Rina Witteveen, Miep van Oorspronk, Piet Frumau en Martien Kobussen. In 1972 werden de eerste keuringen gehouden, met voorjaars- en zomerprijzen. Het bestuur zag dat de keuringen aanstekelijk werkten. Hele straten deden mee en kregen fraaie kleurige siertuintjes. Er werden door de commissie allerlei acties gehouden om de prijzen te kunnen bekostigen, zoals de bloembollen en chrysantenverkoop. Ook werd er een bloemenmarkt opgezet, reisjes georganiseerd naar bloemenevenementen (Floriade’s , corso’s , Keukenhof) en tuinavonden. De tuinverlichtingswedstrijd was ook enige jaren een groot succes”, al;dus Geerdink in een terugblik.

Geerdink wijst op de gewonnen trofeeën van de commissie in de afgelopen veertig jaar. “Onze commissie deed na een paar jaar ook mee met de leefbaarheidswedstrijd Ons Dorp Kan Schoner. Het was een provinciale wedstrijd, met voorzitter mevrouw E.G. Van Heuven-Reesink uit Voorst. Zij wist ons te motiveren om mee te doen en ons beste beentje voor te zetten. Allerlei groenactiviteiten werden opgezet en het lukte ons om in 1976 Parel van Gelderland te worden, ook wel het Schoonste Dorp genoemd. Wat waren we daar trots op! We kregen borden voor de invalswegen. Omdat het unieke borden zijn werden deze na een paar jaar gejat. Enige jaren later kregen we nieuwe, maar ook deze verdwenen de een na de ander, ondanks dat deze goed waren verankerd. We hebben er nog eentje die we achter hebben gehouden als herinnering aan deze uitverkiezing. We scoorden ook zes keer een eerste prijs als de schoonste van de Veluwe. Toch een leuke waardering! De leefbaarheidwedstrijd werd daarna landelijke opgezet door de Kon. Heide Mij met de actie Kern met Pit. Ook de deelname hieraan werd een succes. Zeven keer won onze commissie het certificaat met daaraan verbonden een leuke geldprijs.”

Door Dorpsverfraaiing kwam in 1974 een commissie Floralia. Griet Put en Bertha Kruk gingen hiervoor op pad. De kinderen van de scholen kregen plantjes en er kwam een jaarlijkse bloemenshow in zaal Modern en later in De Brink. Geerdink hierover: “Het was ieder jaar een grote klus. In een paar dagen moest er veel gebeuren. De verenigingen werkten mee met een leuke stand. Voor menige vereniging was het een uitdaging om mee te doen. Vooral in de Brink was het een groot bloemenfeest. Helaas, het aantal verenigingen en de animo daalde. We moesten er mee stoppen. We hebben later wel een hobby- en verzamelbeurs opgezet. Dat loopt nog steeds prima”.
Om praktische redenen werden de activiteiten van Floralia en Dorpsverfraaiing gebundeld en de commissies samengevoegd. De tuinkeuringen gingen door en ook het planten van de bloembakken.

De commissie vindt het jammer om er mee te stoppen. Geerdink licht het besluit nader toe: “De laatste jaren waren er al veel minder tuinen om te keuren. Met moeite konden we een Top-10 samen te stellen. De tijden zijn veranderd. Er is weinig tijd meer om te tuinieren. Het zijn nu meer ‘stenentuinen’ geworden. Geen sieraad voor het dorp, maar zo is het overal. Daarnaast konden we geen nieuwe keurmeesters vinden. Wegens gezondheidsredenen hielden er een paar mee op. Nu bij het jubileum stoppen we met de activiteiten. We gaan nog wel door als een werkgroepje die de hobby- en verzamelbeurs door doet. Zolang het Hooge Land uit Beekbergen ons de bloemen beschikbaar blijft stellen voor de bloembakken en vrijwilligers uit de buurten en wijken willen helpen, gaan we hier ook mee door. We bekijken nog hoe we jaarlijks de Dorpsparel gaan uitreiken.”

Op 31 oktober nodigt de commissie Dorpsverfraaiing/Floralia tuinbezitters die vaak en prijs wonnen, parelwinnaars, verzorgers van bloembakken, uit voor de laatste tuinavond om 19.30 uur in het Jeugdhuis. Tijdens de avond wordt een kleurige film vertoond die twintig jaar geleden is gemaakt van de Loenense tuinen met als titel “Van moestuin in 1971 tot siertuin in 1991”. Ook zijn er dia’s van tuinen en bloembakken van 2011.

 

Pareltrofee

Tegenwoordig heeft ieder dorp en gemeente een vrijwilligersprijs, maar Dorpsverfraaiing kende in 1986 al een dergelijke prijs. In dat jaar was Loenen 10 jaar Parel van Gelderland en werd Evert Plant vereerd met Dorpsparel voor zijn grote verdiensten (muziek en toneel) voor het dorp. Nadien is de Parel vaak uitgereikt en vanaf 1998 jaarlijks. Al deze Parelwinnaars zijn door de commissie uitgereikt voor de feestelijke afsluiting van 40 jaar Dorpsverfraaiing. Ook dit jaar wordt een Loenenaar uitverkoren voor deze prijs. Aan het eind van de avond wordt deze uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Loenense dorpsgemeenschap.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.