Bijzondere expositie gebiedsnamen

RHEDEN – De expositie Gebiedsnamen van Natuurmonumenten is zondag geopend door Walter de Wit, oud-beheerder van Nationaal Park Veluwezoom. “De zaal zat twee keer hartstikke vol. Er waren zeker een paar honderd belangstelleden”, aldus De Wit. Natuurmonumenten geeft in de expositie verklaringen voor zestig gebiedsnamen. De expositie is te zien in het bezoekerscentrum in Rheden. Te zien zijn fragmenten van oude kaarten, ansichtkaarten en foto’s uit het archief van Natuurmonumenten, het Geldersch Archief en uit het privé-archief van Walter de Wit.

Over de herkomst van sommige namen is nog geen duidelijkheid, maar over vele namen weet De wit mooie anekdotes te vertellen. Hij ziet in bijna elk verhaal wel een mooie anekdote, maar kiest er toch een uit om te vertellen. Op de Veluwe bevindt zich een gebied met de naam Elandslaagte. “Elanden hebben daar echter nooit geleefd, hoe komen ze dan aan die naam?”, vraagt De Wit zich hardop af. “Tijdens de boerenoorlog tussen Zuid-Afrika en de Engelsen vond er een grote slachtpartij plaats op de Elandslaagte in Zuid-Afrika, ook een droge vallei. Jan Crittert uit Velp vertrok in 1898 naar Zuid-Afrika om mee te vechten. Een jaar later sneuvelde hij op die Elandslaagte. Hoogstwaarschijnlijk is de naam Elandslaagte op de Veluwe een eerbetoon aan deze man”, aldus De wit.
Vele namen verwijzen wel naar dieren zoals Dassenberg, Elandshoogte, Hertengat, Schaapsallee, Varkensbosje, Wildbaan en Wolfsdelweg. Voor een ieder die wil weten hoe deze namen zijn ontstaan, is de expositie bedoeld. Kom naar het bezoekerscentrum om erachter te komen. – Foto Han Uenk.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.