Tijd lijkt rijp voor fusie van Rhedense voetbalclubs

RHEDEN – Vrijdag werd een gemeenschappelijke informatie-avond gehouden voor de leden van de twee voetbalverenigingen VV Rheden een VV Worth Rheden. Het onderwerp: gaan wij fuseren in de nabije toekomst? Men hing met de benen naar buiten, zo druk was het in het sportcafé van de Hangmat.

Toch verliep de bijeenkomst in opvallend ontspannen, zelfs gemoedelijke sfeer. Waar pakweg vijftien jaar geleden de verschillen in de clubculturen diep gevoeld en ook wel gekoesterd werden, overheerst nu de realiteitszin, denken en hopen voorzitters Willem Dorland en Michel Liet.

De bijeenkomst werd geleid door buitenstaander Wilko Pelgrom. Pelgrom was in 2003 de eerste voorzitter na de fusie van Drempt Vooruit en H & K (Hummelo en Keppel). “Bij ons kwamen de gevreesde rampscenario’s niét uit. Het heeft ons per saldo zelfs leden opgeleverd. Bij de jeugd weet men al niet anders dan dat de vereniging ‘altijd’ HC ’03 is geweest. Maar de emoties van met name de oudere leden mogen nooit genegeerd worden. De voormalige verenigingen zijn immers groot geworden door de energie van deze mensen en van hun ouders.” Pelgrom benadrukte verder dat de besturen van de beide verenigingen recht hebben op een eerlijke opdracht. “Wat speelt er met het oog op de toekomst, dat moet voorop staan. Hoe is de huidige en te verwachten bezetting van de elftallen in elke groep, kan men voldoende vrijwilligers en goede bestuursleden aantrekken, hoe zit het met sponsoren en de accommodaties? Het is duidelijk dat één vereniging meer voor elkaar krijgt dan twee, want men vist in dezelfde vijver.”

Qua ledenaantallen zitten beide Rhedense clubs niet in de gevarenzone. VV Rheden heeft maar liefst 550 ingeschrevenen, VV Worth Rheden tweehonderd. De continuïteit lijkt dus niet direct in gevaar. Maar VV Rheden kampt met een groot gebrek aan acceptabele kleedkamers en speelvelden en VV Worth Rheden heeft moeite om alle jeugdelftallen bezet te krijgen en te houden. Ook belangrijk is het gegeven dat de gemeente Rheden 800.000 euro heeft gereserveerd voor herinrichting van het sportpark aan de IJsselsingel (met inbegrip van de onderkomens van bijvoorbeeld Rheko en de March & Showband). De aanwezige wethouder Ronald Haverkamp meldde dan ook dat hij blij was met deze eerste verkenning van een fusietraject. “Vanuit de gemeente biedt werken met minder clubs betere mogelijkheden voor de verdeling van het geld,” aldus Haverkamp.

Dorland en Liet staan schouder aan schouder als ze uitleggen dat er al veel samenwerking gegroeid is. “In de praktijk helpen we elkaar met bijvoorbeeld het gebruik van de velden en met medische verzorging. We hebben een gezamenlijk zaalvoetbalteam en de leden zitten samen in de kroeg. Een fusie biedt veel voordelen: de exploitatie van één accommodatie is uiteraard voordeliger dan van twee. En we kunnen elkaar aanvullen: VV Rheden is sport-technisch sterk, VV Worth Rheden is op het sociale vlak geweldig goed.” Dorland en Liet zijn niet bang voor krimp door demografische ontwikkelingen. “Er worden misschien wel minder jongetjes geboren, maar er zijn steeds meer meisjes die voetbal gaan spelen,” lacht Dorland. De heren spreken zich glashelder uit: ”De leden hebben uiteraard het laatste woord, maar wij verwachten vooral voordelen van een fusie en zien eigenlijk géén nadelen.”

Er zijn ongetwijfeld leden die verzet voelen. “Rheden heeft 107 jaar respectabele historie. Als mijn club ophoudt te bestaan, vind ik dat best moeilijk,” bekent iemand met oprechte emoties. “Maar ik snap ook wel dat er iets moet gebeuren. Onze accommodatie is te krap en erg gedateerd. De dames moeten zich in de bestuurskamer omkleden, dat kan eigenlijk niet.” Er zijn ook ouderen die volmondig zeggen: “Het wordt tijd voor een fusie. Waarom zou het niét kunnen?!”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.