Gordon centraal in geschiedenismaand

DOESBURG – Tijdens de maand van de geschiedenis staat in Doesburg de ‘vergeten’ Doesburgse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon centraal. “Gordon was één van de eerste Europeanen die de binnenlanden van Zuid-Afrika bereikte”, vertelt stadsgids Wim Schiks. In 1964 werden zijn journaals en 450 tekeningen van de binnenlanden van Zuid-Afrika ontdekt en in 2002 verwerkt in de Gordon Atlas.

De in Doesburg geboren ontdekkingsreiziger maakte zes reizen en over vier van zijn reizen heeft hij journaals geschreven. Stadsgids Schiks vertelt het verhaal van Gordon op een heel boeiende manier. “Op zijn 33ste jaar vertrok hij naar Zuid-Afrika en verliet hij zijn geboortehuis aan de Paardenmarkt 8 in Doesburg. Op de kaap trof Gordon blanke trekboeren aan, maar hij koos als blanke partij voor de inlandse bevolking. Hij kwam steeds verder het land in. Hij trouwde, kreeg kinderen en kocht een huis op Schoonderzicht, net buiten Kaapstad. Aan het einde van de achttiende eeuw was Gordon de hoogste militair van de kaap. Tot er in 1795 oorlog uitbrak. Engelsmannen deden zich voor als vrienden van Oranje. Gordon trapte erin en trok zich terug. De Engelsen wonnen de oorlog en de Doesburgse ontdekkingsreiziger werd als verrader gezien. Daarna heeft hij, hoogstwaarschijnlijk door deze gebeurtenis, zelfmoord gepleegd”, aldus Schiks. Hij overleed op 25 oktober 1795 in Kaapstad.
Gordon was niet alleen ontdekkingsreiziger, maar ook soldaat, natuurwetenschapper, kunstenaar, diplomaat, botanist, zoöloog, cartograaf, antropoloog en taalkundige, een Nederlander met Schotse wortels. Luc Panhuysen schreef een boek over de in de achttiende eeuw bekende Doesburgse Robert Jacob Gordon, Een Nederlander in de wildernis. Het boek is doorgedrongen tot de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. De uitreiking vindt plaats op 22 oktober in Amsterdam. Of hij wint of niet, Luc Panhuysen geeft hoe dan ook op 25 oktober om 20.00 uur, de sterfdag van Gordon, een lezing over zijn boek in De Waag in Doesburg. Aanmelden kan bij de VVV.

HetHuisDoesburg en de VVV introduceren op 22 oktober de Robert Jacob Gordon wandelroute; een achttiende-eeuwse stadswandeling door Doesburg. Met stadsgids Wim Schiks maakt men een wandeling door de oude binnenstad. Deze leidt langs historische gebouwen uit de achttiende eeuw. Het hoogtepunt is de bezichtiging van het geboortehuis van Gordon aan de Paardenmarkt 8 (Op de foto met stadsgids Schiks). “Hoogstwaarschijnlijk is hij in dit huis geboren. Alle beschikbare feiten wijzen in die richting”, aldus Schiks.
Op 22 en 29 oktober kunnen belangstellenden de nieuwe wandelroute gratis met de stadsgids lopen, beide dagen van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur. Men start bij de VVV. Na de maand van de geschiedenis wordt de Robert Jacob Gordon wandelroute opgenomen in het programma van de Doesburgse VVV.
Op 22 en 29 oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur ook een tentoonstelling te bezichtigen in de raadskelder over Robert Jacob Gordon; De Doesburgse Gordon in close-up. Loop binnen en ontdek de prachtige ontdekkingen van de ontdekkingsreiziger. Diverse kaarten en tekeningen zijn te zien, opgeluisterd met muziek, uitgezocht door oud-burgemeester Herman Overweg. Daarnaast kan men op 29 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur kennismaken met diverse Doesburgse monumentale panden tijdens Doesburg Monumentaal. Eigenaren van Doesburgse monumenten laten bezoekers kennismaken met de bijzondere kwaliteiten van wonen in een historisch huis. Diverse musea zijn deze oktobermaand extra geopend. Meer informatie is verkrijgbaar bij de Doesburgse VVV en op www.hethuisdoesburg.nl. – Foto Lotte Bienias.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.