Taalmarkt Brummen stelt Nederlandse identiteit centraal

BRUMMEN – De Werkgroep Taalmarkt van de Culturele Stichting Gemeente Brummen houdt vrijdag 28 oktober een Taalmarkt, die geheel gewijd zal zijn aan de Nederlandse identiteit. De Taalmarkt wordt gehouden in Zaal Concordia in Brummen en begint om 19.30 uur.

De auteurs Geert van Istendael en Herman Pleij zullen die avond onder leiding van Agave Kruijssen discussiëren over de vraag: Heeft de Nederlander nog een eigen identiteit of is die opgegaan in de multiculturele vaart der volkeren?

De discussie tussen de twee auteurs zal worden voorafgegaan door een lagerhuisdebat tussen leerlingenteams van het Isendoorn College Zutphen, het Stedelijk Dalton College Zutphen, De Vrije School Zutphen VO en het Edison College Apeldoorn. Burgemeester Niels Joosten van Brummen zal het jongerendebat leiden. Uit publicaties van beide auteurs is een aantal stellingen gedistilleerd, waarvan de inhoud door de jonge Nederlanders met steekhoudende argumenten zal worden geaccepteerd óf verworpen.

De Vlaming Geert van Istendael studeerde sociologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 1993 is hij zelfstandig schrijver van proza en poëzie. In verschillende debatten heeft Van Istendael aangegeven in een Heel-Nederland, een Benelux, te geloven, waarin de talen Duits, Frans en Nederlands en de gezamenlijke culturen elkaar ontmoeten en verrijken.
De Nederlander Herman Pleij werd in 1980 hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 ging hij met emeritaat. Naar de mening van Pleij kent Nederland wel degelijk collectieve eigenaardigheden, die lange tradities hebben en die niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Pleij analyseert de typische eigenaardigheden, die de Nederlandse identiteit mede vormen en plaatst ze in een cultuurhistorisch perspectief. Hij schept op die manier een historisch kader, waarin de verbintenis tussen heden en verleden zichtbaar wordt.

Kaartjes voor de Taalmarkt in Concordia zijn verkrijgaar bij de bibliotheken in Brummen en Eerbeek. De entree bedraagt 7 euro. Jongeren tot en met 19 jaar betalen 3 euro. Met de bibliotheekpas krijgt men bovendien 1 euro korting.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.