Win-win-win situatie bij ontzanding Havikerwaard

DE STEEG – Franz Graf zu Ortenburg en Jan van de Kamp drukten elkaar ferm de hand, nadat ze op het kasteel in De Steeg de overeenkomst hadden getekend voor de ontzanding van een deel van de Havikerwaard. Er is een bijzondere situatie ontstaan waarin het plan feitelijk alleen maar winnaars kent.

Als het mee zit en alle benodigde 19 (!) vergunningen die nog moeten worden aangevraagd ook worden goedgekeurd, ontstaat er in een deel van de Havikerwaard een bijzonder gebied, met bloemrijke graslanden, zones met moeras, ooibos, een brug en fietspaden en een vogelobservatiepost. Dat wordt allemaal in de Havikerwaard gerealiseerd als een ontzandingsplan doorgaat. De verschillende partijen zijn het in ieder geval eens geworden en bezegelden dit vorige week.

Uitgangspunt is dat de Havikerwaard BV, het zandwinningsbedrijf van Jan van de Kamp, zijn bedrijf maakte het gebied Rhederlaag grotendeels, een reeds bestaande winningplek van zand en grind verder exploiteert op gronden van Landgoed Middachten. Een deel van de opbrengst van de zandwinning dient voor instandhouding van landgoed Middachten. Het gaat om miljoenen euro’s, al kon niemand een concreet bedrag noemen. Een en ander is ondermeer afhankelijk van de prijzen van zand en grind.

Tijdens een presentatie door rentmeester Age Fennema, werd in ieder geval duidelijk dat voor het weer helemaal in goede staat brengen van het landgoed de komende tien jaar tien miljoen euro nodig is. Een belangrijk deel van dat bedrag zal afkomstig moeten zijn uit het project, waar het in een fonds wordt beheerd. Het begin van de winning laat naar verwachting nog minstens drie jaar op zich wachten, maar er wordt weinig weerstand verwacht. Er zijn immers alleen maar winnaars. Van de Kamp kan tussen de tien en vijftien jaar zand winnen – zijn bedrijf haalt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen ton uit de bodem – Middachten ontvangt een belangrijke som geld en in het kader van het plan Havikerpoort, ontstaat een fraai natuurgebied, dat bovendien toegankelijk wordt gemaakt voor wandelaars en fietsers. Het natuurgebied sluit daarna naadloos aan op delen van het gebied bij de lamme IJssel, dat zich al als natuurgebied heeft ontwikkeld.

Om het gebied goed te ontsluiten voor fietsers, is volgens Van de Kamp een veilige ontsluiting vanaf De Steeg nodig. De weg over de dijk wordt ook gebruikt door autoverkeer, waaronder de grote zandwagens van Van de Kamp. Hij stelt 150.000 euro beschikbaar om te helpen een vrijliggend fietspad te realiseren – foto: Wencel Maresch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.